En funksjonshemmet veteran har i Canada kritisert myndighetene for at de tilbød seg å avlive henne.

Den pensjonerte korporalen Christine Gauthier vitnet i det canadiske parlament i forrige uke om at en saksbehandler fra Veterans Affairs Canada (VAC) tilbød henne hjelp til å begå selvmord da hun frustrert klaget over lange forsinkelser med å få installert rullestolheis.

Offentlig skandale

Etter mange års frustrerende forsinkelser sa saksbehandleren, ifølge Gauthier: 

– Madame, hvis du virkelig er så desperat kan vi tilby deg medisinsk hjelp til å dø.

Saksbehandleren som ga tilbudet er ikke navngitt, men VAC skal ha tilbudt flere veteraner samme «quick fix», ifølge Global News.

Skandalen ble kjent en uke etter at en minister bekreftet at minst fire andre veteraner har fått tilbud om Medical Assistance in Dying (MAID), noe statsminister Justin Trudeau har kalt «absolutt uakseptabelt». 

Mandag vitnet parlamentsmedlemmet Blake Richards at han hadde kjennskap til minst åtte veteraner som har opplevd å få tilbud om å få dø som svar på utfordringer i livet.

Kunne ikke tro han ville ta livet av henne

Gauthiers sak var ikke en av de opprinnelig fire kjente sakene. Hun søkte i 2017 VACs hjelp til å få rullestolheis til hjemmet sitt.

– Det har isolert meg veldig fordi jeg må kravle ned på baken med rullestolen foran meg for å få adgang til huset mitt, fortalte hun Global News

Hun er sjokkert over saksbehandlerens tilbud om selvmord. Det kom under en samtale i 2019.

– Jeg kunne ikke tro at han ville gi meg en injeksjon som tar livet av meg istedenfor å gi meg verktøyene jeg trenger for å leve. Det var sjokkerende.

Gauthier fikk permanent skade på knærne og ryggsøylen i en ulykke i hæren i 1989. Hun deltok i de paralympiske leker 2016 i Rio de Janeiro og i Prince Harrys 2016 Invictus Games i kanopadling, styrkeløft og roing. 

Trudeau finner det klanderverdig

Gauthiers vidnesbyrd sammen med rapporter om lignende tilfeller, har vakt offentlig rabalder og Trudeau har lovet å gjøre endringer:

– Jeg har gjentagne ganger sagt at dette er uakseptabelt og vi tok affære så snart vi hørte om det.

– Vi følger opp med undersøkelser og endrer protokollene for å sikre det som burde være innlysende: Veterans Affairs Canada er der for å støtte de menneskene som har stillet opp for landet, ikke for å tilby dem hjelp til å dø.

Assistert selvmord er ikke å ta liv

Da Canada legaliserte medisinsk assistert selvmord for uhelbredelig syke (Bill C-14) i 2016, skapte det et spesifikt unntak fra drap i straffeloven. Ifjor utvidet de ordningen. Nu kan også mennesker med langvarig funksjonshemning på legalt vis skubbes inn i døden. 

Ordningen har vært en suksess i den delen av befolkningen som ikke er her lenger. Den har sørget for at mer enn 10.000 mennesker ble assistert ut av denne verden i 2021, en stigning på 31 prosent. 

Medisinsk assistert selvmord er en raskt voksende dødsårsak i Canada.

Dødshjelpslovene utvides

Utvidelse av dødshjelpslovene som allerede er blant verdens mest liberale, har skapt bekymret debatt.

Dødshjelpslovene som neste år skal utvides til å omfatte mennesker med psykiske lidelser og potensielt også mindreårige, er blitt kritisert og sammenlignet med nazistenes håndtering av funksjonshemmede.

Ufrivillig dødshjelp

Utvidelsene, Bill S-248: An Act to amend the Criminal Code, vil tillate ufrivillig dødshjelp når en person ikke er i stand til å samtykke i å bli drept.

Formålet med S-248 er å endre straffeloven for å

(a) tillate en person hvis død ikke med rimelighet kan forutses, å inngå en skriftlig avtale om å motta medisinsk hjelp til å dø på en bestemt dag i tilfelle vedkommende mister evnen til å gi samtykke til å motta legehjelp for å dø før den dagen; og

(b) tillate en person som er blitt diagnostisert med en uhelbredelig sykdom, lidelse eller funksjonshemning, å avgi en skriftlig erklæring om å fravike kravet om endelig samtykke om medisinsk hjelp til å dø hvis de mister evnen til å samtykke, lider av symptomer beskrevet i den skriftlige erklæringen og har oppfylt alle andre relevante vilkår skissert i straffeloven.

Forhåndssignert drapskontrakt

Da Canada legaliserte eutanasi i 2016 skapte det som sagt et spesifikt unntak fra drap i straffeloven. S-248 vil opprette enda et unntak – at en person kan forhåndssignere en kontrakt slik at om vedkommende mister evnen til å samtykke, kan en lege eller sykepleier fortsatt:

– Gi et stoff som forårsaker vedkommendes død.

… med forbehold

Det er dog et forbehold om forhåndssamtykke. Det er ugyldig: 

– Når en person demonstrerer ved hjelp av ord, lyder eller gester, motstand mot å få den dødelige giften.

Forbeholdet refererer til et nederlandsk «kaffedødsfall» der en dement kvinne som hadde bedt om eutanasi, gjorde motstand da eutanasilegen prøvde å drepe henne. Legen puttet beroligende midler i kaffen hennes, men hun gjorde fortsatt motstand. Dødshjelpslegen fikk familien til å holde henne nede for å gjøre det mulig å fullføre drapet.

– Eksistensiell trussel mot funksjonshemmede

I forrige uke sa Tim Stainton, direktør for Canadian Institute for Inclusion and Citizenship ved University of British Columbia, at landets eutanasilover «sannsynligvis er den største eksistensielle trusselen mot funksjonshemmede siden nazistenes program i Tyskland på 1930-tallet».

Artikkelen beskrev også 61 år gamle Alan Nichols som led av hørselstap og depresjon og for det, ifølge Nichols’ bror, ble avlivet av den canadiske stat i 2019.

– Selvmord som en del av behandlingen

Professor Trudo Lemmens ved University of Toronto, sier at systemet kan skape en «forpliktelse» til å inkludere selvmord som en del av behandling av mental sykdom.

– Se for deg at det blir anvendt i sammenheng med mental helse. En person som lider av alvorlig depresjon søker hjelp hos en terapeut – og får tilbud om å dø.

– Sårbare pasienter som ikke er i den rette sinnstilstanden, kan bli overbevist om at selvmord er et rimelig alternativ. Han omtalte systemet som «pervertert autonomi».

Selvmord mot hjemløshet

Det er allerede tegn på at systemet svikter. Rapporter forteller om folk som har mottatt godkjennelse av assistert selvmord for diabetes eller hjemløshet. 

Forrige måned skapte en mann som står overfor utkastelse, internasjonale overskrifter da han søkte om å bli lovlig avlivet istedenfor å bli hjemløs. 

Amir Farsoud (54) søkte om avlivning etter at hybelhuset hvor han bor, ble lagt ut til salgs. Hans invalidiserende, uhelbredelige ryggsmerter gjorde ham kvalifisert for medisinsk assistert selvmord i henhold til kanadisk lov.

Farsoud hadde fått den første av de to underskriftene fra lege som kreves for å bli akseptert av eutanasiprogrammet – men en GoFundMe-side opprettet av en fremmed i hans navn endte opp med å skaffe ham over 60.000 dollar – nok til å skaffe ham ny bolig. Det fikk ham til å skifte mening.

 

 

Document trenger din støtte.
Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.