En 68 år gammel mann i Canada har søkt om legeassistert selvmord – på grunn av klimaangst. En av de to vurderende legene avslo imidlertid mannens anmodning. Men i mars endres loven, og da kan det være mulig å dø for klimaet.

68 år gamle Howard Breen fra Vancouver, Canada, har søkt om medisinsk assistert selvmord – eutanasi– ikke fordi han er syk og nær døden, men fordi han opplever ekstrem psykisk lidelse på grunn av klimaendringer. Det sier den katolske organisasjonen Respekt i sitt siste nyhetsbrev.

Breen er miljøaktivist og medlem av nettverket Extinction Rebellion. Han har tidligere sultestreiket og deltatt i aksjoner der han hindret flytrafikken. Nå vil han dø for å redde klimaet.

68-åringen opplyser at han er så bekymret for det globale klimakaoset at han ofte opplever depresjon, angst og panikkanfall. I 2017 diagnostiserte legen ham med «klinisk klimaangst og biosfærerelatert depresjon», og da Breen først søkte om eutanasi i februar i fjor, var han bekymret for at klimaendringer eller covid-19 ville drepe ham.

Men de to legene som vurderte Breen gjorde ulike vurderinger. Den ene legen godkjente Howard Breens forespørsel, mens den andre legen ikke anså klimaangst som en «akseptabel, tillatt sykdom» for å få dødshjelp, skriver den britiske organisasjonen Right to Life.

Søknaden hans ble avslått, til tross for støtte fra fastlegen og familien.

– Det blir et handikap. Depresjonen jeg føler om tingenes tilstand, og min bekymring for mine barns fremtid, er en stor uro for meg, sier Howard Breen til Vice.

Selv om klimaangst foreløpig ikke er anerkjent som en psykisk sykdom av American Psychiatric Association, hvis diagnostiske manual Canada bruker, fant en nylig studie i British Columbia at ekstreme værhendelser har bidratt til en klimaangst-økning på 13 prosent. Klimaangst får folk til å stille spørsmål ved om de bør ha barn, ha sex eller til og med leve, og forskere jobber nå med å klassifisere klimaangst som en sykdom.

– Klimaangst eksisterer egentlig ikke når det kommer til den medisinske institusjonen. Dette gjør det vanskelig å få tilgang til meningsfylt helsehjelp for å lindre angst, sier Kiffer Card, som forsker på kriseresponser ved Simon Fraser University i Vancouver. Han håper derfor at mennesker med klimaangst får tilgang til eutanasiprogrammet MAiD.

Medical Assistance in Dying (MAID) er et eutanasiprogram som lar innbyggerne ta sitt eget liv, under tilsyn av en lege. Loven ble først vedtatt i 2016 for kanadiere som lider av alvorlige eller uhelbredelige medisinske tilstander, men loven ble til slutt endret til å inkludere personer som vurderes å ha «lav livskvalitet». I mars 2023 utvides programmet ytterligere til å omfatte personer som lever med psykiske lidelser.

Selv om Howard Breen er miljøaktivist, hevder han at søknaden hans om dødshjelp ikke handler om å søke oppmerksomhet, men er ekte. I intervjuet med Vice sier Breen at han mener klimaangsten hans er stor nok til å gi ham rett til dødshjelp. Han håper derfor at hans andre søknad blir innvilget, om ikke nå, så i mars.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.