Nesten 5000 mennesker ble avlivet i Quebec siste år gjennom Canadas kontroversielle medisinsk assisterte selvmordsprogram. Det utgjør omtrent åtte prosent av alle dødsfall i provinsen.

Forvirring om lovgivningen

Provinsen ber nu legene avstå fra å drepe pasienter selv om de har bedt om det.

Dr. Michel Bureau, leder av Quebecs kommisjon for omsorg ved livets slutt, slo alarm på grunn av tilfeller av avlivning som ikke burde blitt utført. Han sa at godkjennelsene kom som et resultat av «forvirring» omkring loven som nylig er blitt oppdatert til å inkludere pasienter med Alzheimers sykdom.

I et notat sendt til leger i Quebec advarer provinsen om at det har vært en økning i «ikke-kompatible» avlivninger og legene oppfordres til å revurdere forskrivning av dødelige injeksjoner gjennom Medical Assistance in Dying (MAiD).

Vesentlige avgjørelser for den enkelte

– Det er for tidlig å konkludere med at det har vært avvik i de utførte MAiD, men det kreves stor omhu fra tilbyderne og stor årvåkenhet fra kommisjonen.

Notatet advarer legene om at de nye reglene først trer i kraft våren 2024, og hevder at leger har fått «feilaktig informasjon» om regelendringene, noe som har resultert i en økning av avlivninger som ikke er i overensstemmelse med reglene. Det ble også hevdet at legene ikke har gitt pasientene tilstrekkelig tid til å tenke igjennom hvorvidt de ønsker å dø før de setter dødssprøyta, det dreier seg tross alt vesentlige avgjørelser for den enkelte.

Å shoppe rundt er ingen akseptabel praksis

De ble også anklaget for ikke å ha innhentet en annen leges synspunkt før de godkjente at pasientene deres ble avlivet:

– Å shoppe rundt efter en gunstig second opinion er ingen akseptabel praksis.

I 2021–2022 oppdaget Quebec at 15 assisterte avlivninger, eller 0,4 prosent, ikke oppfylte regelverket som det var i 2021 og 2022. Seks av ofrene hadde ikke en «betydelig og uhelbredelig sykdom» da de ble avlivet. Det er også rapportert tilfeller av avlivning av mennesker som ikke var i stand til å samtykke.

5000 pasienter ble ekspedert

Nesten 5000 pasienter ble ekspedert gjennom MAiD siste år. Det er tredje største dødsårsak og tilsvarer omtrent åtte prosent av alle dødsfall i Quebec. 

Det er mer enn noe annet sted i verden: 4,5 ganger mer enn i Sveits, tre ganger mere enn i Belgia, mer enn i Nederland og dobbelt så mye som i Ontario.

Glidende utvidelser

Canada legaliserte «assistert død» for mennesker med uhelbredelig sykdom i 2016. For to år siden ble loven utvidet til å omfatte mennesker med ikke-terminale sykdommer. Fra og med neste år utvides kriteriene til også å omfatte mennesker med psykisk sykdom.

Statsminister Justin Trudeau har oppfordret leger til å ta opp med pasientene og diskutere avlivning som et alternativ i møte med livets skrøpelighet. 

«I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv» kalte den svenske forfatteren Tom Malmquist boken han fikk Nordisk råds litteraturpris for i 2016.

Les også historien om en funksjonshemmet veteran som fikk tilbud om avlivning istedenfor verktøy til å mestre livet.

Trudeaus Canada: Kvinne søkte om rullestolrampe. Ble tilbudt hjelp til å begå selvmord

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.