Josh Hawley. Foto: Tom Williams / Pool via AP / NTB.

USAs justis­minister Merrick Garland må enten reise straffesak mot Joe Biden eller ta i bruk 25. grunn­lovs­tillegg for å avsette en mentalt svekket president, sier den Republikanske senatoren Josh Hawley. Biden kan ikke få i pose og sekk, mener Hawley.

Det er i et intervju med Fox News at senatoren fra Missouri, som fikk Mark Zuckerberg til å innrømme Facebooks sensur­samarbeid med Google og Twitter, legger press på nettopp justis­­ministeren i saken om Bidens mentale helse.

For det var i rapporten fra justis­departementets spesial­etter­forsker Robert Hur at denne ikke ville anbefale retts­forfølgelse av Biden på grunn av hans høye alder og dårlige hukommelse.

Hvis departementet følger denne anbefalingen og unnlater å reise sak mot Biden, kan det ikke avstå fra å ta i bruk 25. grunnlovs­tillegg om fjerning av presidenten, resonnerer Hawley, som selv har vært justis­minister i Missouri. For senatoren er alternativet at ministeren overkjører spesial­etter­forskeren og går til straffesak mot Biden.

Merrick Garland. Foto: Stephanie Scarbrough / AP / NTB.

Justis­departementet har allerede innledet en prosess mot Donald Trump for hans omgang med hemmelig­stemplede dokumenter. Hvis Garland samtidig lar Biden gå fri for samme anklage i kraft av Hur-rapporten, vil det uunngåelig bli ansett som korrupt og dypt urettferdig blant Republikanere.

Hvis justis­ministeren lar begge avgjørelser gå i favør av Biden, vil det bekrefte at USA har et todelt rettssystem og at Garland selv er medskyldig i Biden-administrasjonens korrupsjon, hevder Hawley overfor Fox News, som ikke har lyktes i å få noen kommentar fra justisdepartementet.

Rapporten fra Hur er den eneste i sitt slag, mener senatoren.

[I]n Hawley’s view, what is “unique” in Hur’s case is that he concluded that the elements of a crime were present, but chose not to charge based on the president’s mental state.

“He concluded that the elements of a crime were present, namely that the president had willfully retained and disclosed classified information, so he knew it. I mean, the report makes it very clear he knew that it was classified information, this was done over years and decades — not just a couple of months — and he willfully did it,” says Hawley.

“But he ultimately recommends against prosecution, not because he didn’t do it, but because, basically, Biden is mentally unfit to be prosecuted. Because he doesn’t think that he can get a jury to ultimately convict, because the president is so mentally unstable,” Hawley added.

– Det kan ikke være sånn at man er skikket til å være president men ikke til å bli tiltalt, fastslår Josh Hawley.

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.