Det amerikanske skattevesenets erfarne granskere Gary Shapley og Joseph Ziegler tas i ed før en høring i kontrollkomiteen i Representantenes hus i Washington D.C. 19. juli 2023. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB.

Den føderale statsadvokaten i Delaware, David Weiss, ble forhindret fra å tiltale Hunter Biden for skattesvindel av kolleger i justis­departementet som Joe Biden hadde utnevnt, sa Gary Shapley og Joseph Ziegler, de to varslerne fra skatteetaten i Hunter-saken, da de vitnet for kontroll­komiteen i Representantenes hus onsdag.

I så fall har USAs justis­minister Merrick Garland løyet når han har sagt at Weiss opptrådte uavhengig, skriver New York Post.

Skatteetatens granskere hadde anbefalt straffe­forfølgelse av Hunter, inkludert grovt skattesvik, på grunn av en rekke forhold i tidsommet 2014 til 2019, men det var kun de aller færreste av disse som det ble noen sak av.

Kontrollkomiteens nestleder, demokraten Jamie Raskin fra Maryland, forsøkte å få Shapley til å støtte opp under historien om at sakene ble droppet etter Weiss’ selvstendige beslutning:

“It was [Weiss’] decision, isn’t that right, Mr. Shapley?” Raskin asked.

“No, that’s not supported by the facts,” the supervisory agent replied, referring to an Oct. 7, 2022, meeting at which Weiss allegedly told Shapley and five others that he lacked independent charging authority.

“Well, which facts is it not supported by?” Raskin pressed.

“His own admissions in the Oct. 7, 2022, meeting that I documented contemporaneously,” Shapley said.

Skattelovbrudd som er felonies, altså kriminelle og ikke bare forseelser, skal straffe­forfølges, men det ble ikke gjort, sa Shapley, og møte­referatet hans bekreftes av en annen som var tilstede:

One participant in the meeting, IRS Special Agent in Charge Darrell Waldon, affirmed Shapley’s written notes of the meeting, saying in an email that he “covered it all”

Blant dem som skal ha trukket i trådene for å beskytte Hunter, var stats­advokatene Matthew Graves og Martin Estrada i henholdsvis Washington D.C. og California. Weiss benekter dette offentlig, men både han og justis­departementet har endret sine versjoner underveis, mens Shapley sier at møte­referatet hans står fast.

Det er opplagt hva som har skjedd, kommenterer kontroll­komiteens leder, republikaneren Jim Jordan fra Ohio: Weiss har diskutert Hunter-saken med andre i justis­departementet, og plutselig har ting endret seg.

De to varslerne kom med en rekke andre anklager under høringen onsdag, blant annet at Joe Bidens rolle i Hunters finanser ikke ble etterforsket – men tvert imot aktivt forhindret:

Shapley testified that “there were multiple instances in this investigation where there were references to the father of the subject, President Biden” — but that investigators weren’t allowed to dig into the details.

Under høringen sa Ziegler at uttrykket «the big buy», som har forekommet i korrespondanse på Hunter Bidens laptop vedrørende overføring av store beløp, etter hans oppfatning viser til Joe Biden.

Hunter wrote in emails retrieved from his abandoned laptop that he had to provide “half” of his income to his father, who met with Hunter’s foreign associates from China, Mexico, Kazakhstan, Russia and Ukraine, including during his vice presidency.

Hver gang noen ønsket å grave i Joe Bidens forretninger, kom det formelle hindringer i veien, sa Ziegler.

Både Shapley og Ziegler bekreftet at Hunter Biden ble tipset av folk i justisdepartementet om to mulige etterforsknings­skritt mot ham, som det aldri ble noe av. Et av dem gjaldt en lagringsenhet som kunne ha blitt bevis­materiale:

“We later heard that Wolf and DOJ-Tax Attorney Mark Daly had ultimately reached out to Hunter Biden’s defense counsel and told them about the storage unit, once again circumventing our chance to get to evidence from potentially being destroyed, manipulated or concealed.”

Også Secret Service skal ha vært involvert for å beskytte Hunter:

Shapley testified May 26 to the Ways and Means Committee that he and his FBI partner were waiting outside Hunter Biden’s California home when a plan to interview Hunter unraveled.

“However, the night before, December 7th, 2020, I was informed that FBI headquarters had notified Secret Service headquarters and the transition team about the planned actions the following day. This essentially tipped off a group of people very close to President Biden and Hunter Biden and gave this group an opportunity to obstruct the approach on the witnesses,” Shapley said at the time.

Ziegler fortalte også at skatteetatens granskere aldri fikk anledning til å snakke med medlemmer av Biden-familien, for det kom alltid formelle hindringer i veien.

Presidentens pressetals­kvinne Karine Jean-Pierre sier at Det hvite hus «ikke har til hensikt å fokusere på høringen», mens republikanernes fokus ifølge Jean-Pierre er «å fortsette å gjøre politiske stunts», skriver New York Post.

For hver dag som går, blir det vanskeligere å tro på justisminister Garlands forsikringer om at det ikke skjedde noen innblanding i Hunter-saken, skriver Wall Street Journal på lederplass, som oppfordrer både ham og David Weiss til å bringe klarhet i saken under ed.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.