ICJ skal behandle deler av Ukrainas folkemord-sak mot Russland. Den avviser imidlertid å avgjøre om Russlands invasjon bryter folkemordkonvensjonen.

Den internasjonale domstolen (ICJ) kunngjorde fredag at den har jurisdiksjon til å avgjøre en anmodning fra Ukraina, som har bedt om en offisiell erklæring om at Kyiv ikke er ansvarlig for folkemord i utbryterrepublikkene Luhansk og Donetsk, slik Russland hevdet da de invaderte Ukraina i februar 2022.

Ukraina mener Russlands påstander om folkemord som påskudd for invasjonen, var i strid med folkemordkonvensjonen.

Domstolen sier imidlertid at den ikke har kompetanse til å avgjøre to andre aspekter av saken. Dommerne avviste blant annet Ukrainas forespørsel om å avgjøre hvorvidt den russiske invasjonen var i strid med folkemordkonvensjonen fra 1948.

Ukraina brakte saken inn for ICJ, også kjent som verdensdomstolen, få dager etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar i 2022.

Ukraina avviser folkemord

Et av president Vladimir Putins hovedargumenter for å invadere nabolandet var at det ble begått folkemord på prorussiske borgere på ukrainsk jord i de to utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk.

Da Ukraina anla saken ved ICJ, avviste de disse anklagene på det sterkeste.

I en foreløpig avgjørelse i mars 2022 ga ICJ Ukraina medhold i deres folkemord-sak mot Russland. FN-domstolen beordret Russland til umiddelbart å stoppe invasjonen, men Russland nektet å adlyde.

Begrunnelsen fra Russland var at ICJ ikke hadde jurisdiksjon til å avgjøre saken.

ICJ avviste Krim-saker

Tidligere denne uken avviste domstolen flere anklager mot Russland knyttet til annekteringen av Krim-halvøya i 2014.

Blant annet hadde Ukraina anklaget Russland for brudd på en internasjonal konvensjon om rasediskriminering som følge av behandlingen av tatar-minoriteten på Krim.

ICJ behandler saker mellom stater. Domstolens kjennelser kan ikke ankes, men ICJ har ikke makt til å sørge for at de blir etterfulgt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også