NTB

En nederlandsk domstol har dømt et tidligere høytstående medlem av en prosyrisk milits til 12 års fengsel for frihetsberøvelse og medvirkning til tortur.

Hendelsen mannen er dømt for, fant sted i 2013 mens han tjenestegjorde i den paramilitære gruppen Liwa al-Quds, som støtter det syriske Assad-regimet.

Retten fant ham skyldig i å ha deltatt i bortføringen av en palestinsk mann som ble dratt ut av hjemmet sitt i en flyktningleir nær Aleppo og overlevert til det syriske flyvåpenets etterretningstjeneste, som utsatte ham for gjentatt tortur.

Domstolen kalte militsen en kriminell organisasjon hvis medlemmer var skyldige i «krigsforbrytelser som plyndring, vold og frihetsberøvelse av sivile».

35-åringen ble stilt for retten i Haag basert på prinsippet om universell jurisdiksjon, et juridisk prinsipp som gjør det mulig å straffeforfølge mistenkte for internasjonale lovbrudd som krigsforbrytelser, selv om de er begått i et annet land.

Den dømte mannen fikk asyl i Nederland i 2020 og ble arrestert etter at myndighetene fikk tips om at han hadde vært medlem av Liwa al-Quds.

Mannen ble imidlertid frikjent for pågripelsen og torturen av en annen palestinsk mann samme natt, fordi retten ikke kunne fastslå at han var personlig involvert.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.