Voldsbølgen i Sverige ser ut til å være fullstendig ute av kontroll. På mindre enn tolv timer er tre personer blitt drept i voldshandlinger i Uppsala og Stockholm. Elleve mennesker er drept i skyteepisoder så langt september. Dette gjør september 2023 til den dødeligste måneden for våpenvold på fire år.

Magnus Jansson Klarin er pressetalsperson ved politiregion Mitt, som blant annet har ansvar for Uppsala. Han sier til SVT at politiet jobber febrilsk med å etterforske og forhindre nye voldshandlinger. «Det er ingen morsom morgen å våkne til. Fra politiets side er det viktig å fortsette og gjøre alt vi kan for å forhindre hendelser som dette med svært katastrofale konsekvenser».

Mange av voldshandlingene sies å være rettet mot pårørende i rivaliserende kriminelle nettverk. Det er umulig å holde styr på alle de gjengkriminelle, innrømmer Klarin. «Det er mange pårørende. Vi vet at noen har dratt og gått i sikkerhet på nye adresser. I Uppsala har vi satt opp et spesielt arrangement hvor vi har mulighet til å flytte ressurser, men det er en veldig anstrengt situasjon».

Fria Tider melder at antallet bombeangrep i Sverige er på vei mot å sette en knusende ny rekord i år. Med over tre måneder igjen av 2023 nærmer landet seg allerede rekordåret 2019, da det skjedde totalt 133 eksplosjoner.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.