Mange av de gjengkriminelle i Sverige, som politiet selv anslår til å utgjøre minst 30.000 personer, er i krig med hverandre. Svenske myndigheter innrømmer mer eller mindre åpent at de ikke har kontroll over situasjonen.

Bare i Stockholms-området finnes det i dag rundt 150 adresser der politiet forventer at det vil skje voldshandlinger i framtida, ifølge opplysninger til SVT.

«Det er en umulighet å være alle steder samtidig», sier Catrine Kimerius Wikström, politimester i søndre Stockholm.

Den siste månedens skyting og bombeangrep knyttet til de pågående gjengkonfliktene har rammet både gjengmedlemmer og deres pårørende. I flere tilfeller har også utenforstående blitt skadet eller drept.

Ifølge opplysninger til SVT har politiet i Stockholm en liste på rundt 150 adresser hvor man kan forvente at det vil skje fremtidige voldshandlinger.

På disse adressene bor det personer fra kriminelle miljøer. Men det handler også om steder hvor det finnes slektninger, venner eller bedrifter som kan knyttes til gjengkriminelle.

Selv om politiet kjenner til disse, er det umulig for det svenske politiet å overvåke dem alle. «Slik situasjonen er nå, klarer vi ikke å holde styr på alle disse adressene», forteller en kilde til SVT.

Politimester Catrine Kimerius Wikström ønsker ikke å kommentere nøyaktig hvor mange adresser politiet overvåker. Hun forteller at de har oppsyn med så mange som mulig, men at de potensielle målene er så tallrike at det kort og godt ikke er praktisk mulig å overvåke alle.

«Når vi ser på hvor mange individer som beveger seg i disse kriminelle strukturene, og så også inkluderer hver enkelt med pårørende, forstår vi nok alle hvor mange som er involvert. Det er en umulighet å være alle steder samtidig».

Ifølge Kimerius Wikström forsøker politiet derfor å prioritere blant disse adressene.

«Det vi driver med, er et intensivt arbeid med å prøve å være på de mest utsatte stedene og prøve å få tak i de menneskene som er sentrale i dette».

Sverige: Kristne lærere holder møte i hemmelighet på grunn av islamske terrortrusler

Nå kan selv de intellektuelle se det: Slik ble Sverige klanenes land

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.