Selv om det aldri skulle bli noe av, vil meldingen om at USA vil levere klasevåpen til Ukraina, gjøre stor skade. Den viser at Biden-regimet ikke følger siviliserte regler hverken ute eller hjemme. For allierte vil dette være umulig å svelge. Konsensus om krigen vil rakne. Vil Stoltenberg kunne bli sittende?

Klasebomber har vært en fanesak for Norge. Nå skal vi være med på å forsyne Ukraina med dem. Det er utenkelig. Hvis USA skulle gjøre alvor av løftet, vil Norge måtte foreta seg noe. Oppslutningen om krigen vil falle som en sten.

Våroffensiven har ikke vært så vellykket som Kyiv håpet og omverdenen forventet. Nettopp derfor vil det være katastrofalt å satse på våpen som 110 nasjoner er enige om ikke har noe på slagmarken å gjøre.

Men det er et særkjenne ved Biden-regimet at det ikke bryr seg om menneskelige omkostninger: Det etterlot titusener av amerikanske borgere og afghanere som hadde vært støttespillere i Afghanistan, og regimet syntes ikke å bry seg.

Samme med flommen av fentanyl inn i USA, som forårsaker over 100.000 dødsfall hvert år. Da George H.W. Bush første gang snakket om narkobølgen som feide over USA, var antall døde 5000. Neste år venter man 130.000 narkodødsfall.

Filmen «Sound of Freedom» har satt sex-trafficking med barn på dagsordenen. Filmen hadde premiere 4. juli og gikk for fulle hus. Indiana Jones slo ikke an.

Amerikanerne er i ferd med å våkne.

Derfor er Bidens hensynsløshet desto mer bemerkelsesverdig. Klasebomber vil si at man ikke respekterer krigens regler. Da åpner man døren for at motparten vil svare med samme mynt.

Igjen kommer spørsmålet om USAs motiv opp. Da det var våpenhvileforhandlinger i mars 2022, med Israel som mellommann, kom man helt til syvende runde før USA og Storbritannia satte foten ned. Ukraina fikk ikke lov til å inngå noen våpenhvile. Russland skulle tuktes.

Klasevåpen er en desperat handling. Hvis våroffensiven har slått feil, betyr det at Russland har klart å samle seg. Da vil ikke Ukraina klare å bryte igjennom. Det eneste som gjenstår, er forhandlinger.

Krigens gang kan komme til å tvinge Norge til å måtte ta noen ubehagelige valg. Vi har allerede vært med på ferden. Men grensen går ved klasebomber.

Det vet Støre.

 

 

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.