Kong Willem-Alexander av Nederland beklaget lørdag for landets behandling av slaver under kolonitiden.

– I dag står jeg foran dere som konge og som en del av regjeringen. I dag ber jeg om unnskyldning, sa han i en tale for å markere at det er 150 år siden Nederland frigjorde slaver i sine tidligere kolonier.

Det var ventet at Willem-Alexander skulle benytte anledningen til å beklage. Til stede på markeringen lørdag var representanter fra tidligere kolonier.

Landet forbød slaveri 1. juli 1863, men lite forandret seg i koloniene før ti år senere. I fjor beklaget landets statsminister, Mark Rutte, for landets deltakelse i slaveri. Han sa da at slaveri kunne karakteriseres som forbrytelser mot menneskeheten.

Nederlands «gylne tidsalder» på 1500- og 1600-tallet ble i stor grad finansiert av en slavehandel der 600.000 afrikanere ble sendt til landets kolonier, først og fremst i Karibia og Sør-Amerika. Nederland hadde kolonier fram til midten av 1900-tallet.

Da det nederlandske imperiet var på sitt største, inkluderte det koloniene Surinam, den karibiske øya Curaçao, Sør-Afrika og Indonesia.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også