Den tyske NGOen Sea-Watch anklager den italienske kystvakt for å ha sendt rundt 30 irregulære migranter tilbake til Libya etter at de ble «reddet» av i slutten av april.

Libysk farvann

Italiensk kystvakt avviser anklagen og hevder at påstandene fra Sea-Watch om at Guardia Costiera i Roma instruerte det Bahamas-registrerte skipet «Grimstad» til å returnere migrantene til Nord-Afrika, er grunnløse. 

Migrantene ble plukket opp innenfor den libyske Search and Rescue-sonen under libyske myndigheters ansvar. Følgelig overleverte skipet migrantene til libyske myndigheter utenfor havnebyen Zueitina.

Sea-Watch assisterte «redningsaksjonen» med deres Seabird overvåkningsfly. Etter aksjonen hevdet NGOen at skipets folkerettslige forpliktelse var å ta migrantene til en trygg havn.

Sea-Watch mener den ustabile situasjonen i Libya etter at landet ble bombet av NATO, gjør det uegnet å returnere migranter dit.

Norskklingende skipsnavn

Et søk på skipet med det norskklingende navn «Grimstad» fører oss til kallesignal C6WG9. Resultatet tyder på at det 240 meter lange skipet nylig har vært i libysk farvann og at det eies av Grimstad Shipping i Singapore med adresse c/o Polyar Tankers AS, Rådhusgaten, Oslo.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.