Den britiske etterretningstjenesten MI5 hever trusselnivået i Nord-Irland fra «betydelig» til «alvorlig». Det betyr at et terrorangrep anses som høyst sannsynlig.

Chris Heaton-Harris sitter i regjeringen som statssekretær for Nord-Irland. Han sier at det er et lite antall individer som forblir bestemt på å ta i bruk «politisk motivert vold», skriver Irish Times.

Endringen ble annonsert tirsdag. Heaton-Harris oppfordret publikum til å «være årvåkne», men «ikke la seg skremme».

Han påpekte at Nord-Irland de siste 25 årene har utviklet seg til et fredelig samfunn.

– The Belfast (Good Friday) Agreement demonstrates how peaceful and democratic politics improve society.

Dette var en avtale som ble underskrevet 10. april 1998, og som satte en stopper på mesteparten av volden som hadde pågått siden rundt 1960, kjent som The Troubles. Heaton-Harris fortsetter:

– However, a small number of people remain determined to cause harm to our communities through acts of politically motivated violence.

De siste månedene har man sett en økende aktivitet relatert til nordirsk terrorisme. Angrepene har vært rettet mot politifolk, men har medført risiko for livene til barn og andre mennesker, forteller Heaton-Harris.

– These attacks have no support, as demonstrated by the reaction to the abhorrent attempted murder of DCI Caldwell.

DCI Caldwell var en høytstående politimann som ble skutt og alvorlig skadet da to personer avfyrte ti skudd mot ham, selv om Caldwells sønn sto rett ved siden av ham.

Dette skjedde 22. februar, rett før Caldwell skulle vitne i rettssaken mot John Downey, som er mistenkt for å ha vært involvert i et bombeangrep i 1970.

10 menn og én kvinne er arrestert og mistenkt for drapsforsøk og terrorisme.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.