– Det var USA som utløste Ukraina-krisen, sa talskvinnen for utenriksdepartementet, Mao Ning, i Beijing mandag. Uttalelsene innebærer en kraftig opptrapping av ordkrigen mot USA og et indirekte svar på Natos bønn om at Sør-Korea må levere våpen til Ukraina.

«Die USA sind diejenigen, die die Ukraine-Krise ausgelöst haben», sagte Außenamtssprecherin Mao Ning in Peking. Sie seien auch «der größte Faktor, der die Krise anfacht». Indem die USA schwere und offensive Waffen an die Ukraine lieferten, verlängerten und verstärkten sie den Konflikt nur.

– USA utløste Ukraina-krisen, sa talskvinnen for utenriksdepartementet, Mao Ning i Beijing. De er også «den største faktoren som påvirker krisen». Ved å levere tunge og offensive våpen til Ukraina, forlenger og forsterker USA bare konflikten. (NTV)

Uttalelsene må anses som et svar både på USAs anklager om at Kina støtter Russland i krigen, blant annet ved å kjøpe russisk olje, og på uttalelsene fra Natos generalsekretær Jens Stoltenberg om at Sør-Korea må levere våpen til Ukraina (se lenke nedenfor).

Ifølge Mao Ning er disse anklagene grunnløse, og hun betegner dem som forsøk på utpressing fra USAs side.

– Kina kommer ikke til å sitte stille og se på at USA skader de helt legitime rettighetene og interessene til kinesiske selskap, sier hun. (NTB)

China gibt USA Schuld am Ukraine-Krieg (NTV)

Les også:

Norge har vært totalt naive overfor Kina

Stoltenberg ber Sør-Korea levere våpen til Ukraina

Kina truer Biden: -Den som leker med ilden vil bli brent opp av den

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.