Svenske Centerpartiet har nå kun ett forslag til ny partileder: Muharrem Demirok. Demirok er en utmerket etterfølger av Annie Lööf, forutsatt at partiets mål er å fortsette sin nedadgående trend og plassere partiet godt under Riksdagsbarrieren en gang for alle.

Centern var det partiet som gikk mest tilbake ved forrige valg, men klarte å holde seg i Riksdagen. Dette til tross for at partiet har blitt rystet av en rekke pedofili- og islamistskandaler, og også har jobbet hardt for å kvitte seg med sine gamle kjernevelgere på landsbygda for å erstatte dem med høyt utdannede kvinner i storbyene. Men hvis partiet velger 46 år gamle Muharrem Demirok som partileder, vil Centern forhåpentligvis snart være en saga blott.

Muharrem «Murre» Demirok er tidligere kommunalråd i Linköping, i dag er han riksdagsmedlem og utdanningspolitisk talsmann for Centerpartiet. Demirok er født og oppvokst i en forstad til Stockholm, med foreldre som immigrerte fra Tyrkia. Han har for tiden dobbelt statsborgerskap, både svensk og tyrkisk, og har gjort seg kjent som en pro-tyrkisk stemme i sosiale medier. Men det slutter ikke der. Ifølge Ledarsidorna skal Demirok betraktes som en sikkerhetsrisiko, og han skal også ha ført sin egen valgkamp i Tyrkia.

Men å rose Tyrkia og Erdogan er ingen hindring for å bli partileder i Centern. Heller ikke å bli dømt for overfall – to ganger! – og lyve om det for valgkomiteen.

Demirok ble i 1995 dømt til 70 dagbøter for overfall etter uprovosert å ha skallet en gutt på videregående skole der Demirok var elev. Fire år senere ble Demirok igjen dømt for overfall med betinget dom, samfunnsstraff og 40 dagbøter. Også denne gangen hadde han skallet en mann, og en vekter ble vitne til overfallet som fant sted i køen til toalettene på Nationernas hus i Linköping.

Muharrem Demirok avslørte aldri dette i sannhetserklæringen som hver kandidat må underkaste seg sitt parti før en eventuell nominasjon. I denne skal kandidaten blant annet attestere «på ære og samvittighet» at han eller hun aldri er dømt for en forbrytelse, eller redegjøre for hva han eller hun er dømt for. Muharrem Demirok valgte å ta en sjanse, og hevde at han var ustraffet. Han sier selv at han «burde» ha fortalt, men «ikke husker så mye» av hendelsene, og at de var «hendelser i hans ungdom». I søndagens intervju i SVTs program Agenda sier Demirok:

– Det här är en del av historien, det här är en del av det som har format mig och den jag är. Jag gjorde misstag… Jag begick fel, jag hamnade i situationer där jag löste konflikter på sämsta tänkbara sätt. Sen har jag ju… Tagit till mig av det här. Jag har ju ångrat det här djupt och… Hamnade i… När jag begick det fel jag gick på under min studenttid, i början där… Där höll något på att gå sönder i mig efter det, för jag insåg ganska snabbt att jag är den första i min släkt som överhuvudtaget har gått på universitet. Jag hade påbörjat en livsresa och allt höll på att gå ur händerna på mig på grund av ett fel jag begick.

Stakkars Muharrem Demirok! Han beviser at det, på ekte svensk vis, er overgriperen som er det virkelige offeret! Det er Demirok som er synd på, det er inni ham at «noe gikk i stykker» – det at han mishandlet to personer slik at de brakk fysisk er et mindre problem. Nå innrømmer han at han har «gjort en feil». Eller rettere sagt to. Det første overfallet fant sted kort tid før han fylte 18 og det andre, da han fortsatt ikke hadde «akseptert» den første dommen, da han var 22 år gammel. Men nå, NÅ, er det annerledes. Etter den andre, uprovoserte danske skallen, endret Demiroks personlighet seg fra en aggressiv og voldelig ung mann til en fredelig og tolerant partilederkandidat.

Tro det den som vil.

Demirok hevder også at det kun er ved disse to anledningene han viste aggressiv oppførsel. Gjennom hele livet. Muharrem Demirok er i så fall en av Sveriges mest uheldige personer, i samme klasse som kjendisen som ble tatt på fersk gjerning med en prostituert aller første gang han kjøpte sex, eller lokalpolitikeren som ble tatt for fyllekjøring aller første gang han satte seg full bak rattet. Tenk deg at Sveriges ellers lammede rettssystem er i stand til å handle, akkurat de to gangene i livet Muharrem Demirok mistet besinnelsen og gikk til angrep på sine medmennesker! Det må skyldes den beryktede svenske rasismen.

Og to ganger er aldri en gang. Spør Demiroks partifelle Fredrik Federley, som ved (minst) to anledninger startet intime og langvarige forhold til menn som var dømt for å ha voldtatt barn. Også her begrunnet partiet at det var Federley som var blitt urettferdig behandlet, så Demirok går for tiden i godt opptråkkede spor.

I tillegg har Demirok en rekke fordeler, ifølge centerpartistiske verdier: Han er muslim (Demirok støtter oppfordringer til bønn fra moskeer i Sverige), har innvandrerbakgrunn, kommer fra forstedene og hater både Sverigedemokraterna og hvite menn – hat han liker å dele på sosiale medier.

At Muharrem Demirok, til tross for alt dette, er Centerpartiets eneste kandidat til partiledelse, kan tyde på at partiet har en tilgivende holdning til Demiroks kriminelle fortid. Forhåpentligvis er velgerne klokere enn som så. Da blir Demiroks partiledelse den siste spikeren i kista for Centerpartiet.

Kjøp billetter til møtet her


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.