Foto: Frank Augstein / Pool via AP / NTB.

Storbritannias statsminister Boris Johnson og Norges statsminister Jonas Gahr Støre har fredag undertegnet en samarbeids­erklæring på de to landenes vegne i Downing Street 10 i London, under det første offisielle besøket en norsk statsminister gjør i øyriket etter brexit.

Forsvar og klima trekkes frem som områder for samarbeid, melder NTB, men også kultur- og forskningssamarbeid er nevnt i erklæringen.

Bakgrunnen for det økte forsvarssamarbeidet er naturligvis krigen i Ukraina.

I enigheten heter det blant annet at Norge og Storbritannia vil styrke samarbeidet om å forsterke forsvaret i Ukraina. Dette vil blant annet skje gjennom et britiskledet våpenfond for Ukraina der Norge bidrar med 400 millioner kroner.

På klima- og energifeltet fremhever Støre havvind spesielt:

– Storbritannia ligger langt foran, delvis med norske selskaper inne. Og vi er enige om at det nordsjønettet som kommer til å utvikle seg, blant annet som følge av Norges nye vindkraftmål, åpner nye muligheter for industrisamarbeid, sier Støre.

Samtidig ser britene til Norge for sikker energiforsyning i en tid der høye priser rammer britiske husholdninger hardt.

– Vi er deres sikkerhet for gass i dag, og de er opptatt av å få forsikringer om at vi er en stabil leverandør, og de var det ikke vanskelig å gi.

I oktober i fjor åpnet strømkabelen kalt North Sea Link mellom Norge og Storbritannia, som har en overføringskapasitet på 1400 megawatt, tilsvarende kapasiteten på NordLink til Tyskland, som ble åpnet i mai i fjor. Strømprisen i Sør-Norge har i tiden etterpå steget radikalt.

Dokumentet de to regjeringssjefene undertegnet, sier at Storbritannia og Norge beveger seg mot å bli nullutslippsøkonomier.

De to landene erklærer sin tilslutning til FNs ambisjoner:

● Promote a sustainable global development that leaves no one behind, adhering to the principle of the UN Funding Compact and the 2030 Agenda.

De gir også sin uttrykkelige støtte til Verdens helseorganisasjon (WHO):

● Facilitate cooperation on health security and global health and support international responses through the UN, the WHO and through new financing methods and initiatives.

Storbritannia og Norge er ideelle partnere i byggingen av en grønn økonomi, og begge støtter en raskere grønn overgang, heter det i dokumentet.

Ambisjonene om å oppfylle Paris-avtalen stadfestes:

Through our commitments on reducing greenhouse gas emissions by 2030 under the Paris Agreement and the Glasgow Climate Pact, and national targets for 2050, we will head for net zero emissions by 2050.

Samarbeid om havvind og karbonlagring nevnes spesielt:

● Further cooperation on green and low-emission technology such as offshore wind, offshore grid networks and the potential of hybrid projects;

● Refreshing our existing 2018 MoU for cooperation on carbon capture usage and storage to include closer collaboration on hydrogen.

De to landene skal også drive klimadiplomati og fremme klimafinans:

● Use climate diplomacy to influence large emitters to enhance their climate and
biodiversity ambitions.

● Collaborate on climate finance for developing countries and collaborate on approaches and implementation, in particular financing for forests and improving Small Island Developing States access to finance.

Samarbeidet om karbonfangst innebærer en konkret avtale om å lagre CO2 fra London under Nordsjøen, opplyser NRK:

I morgentimene ble det også inngått en intensjonsavtale om å frakte CO₂-utslipp fra Londons søppel og lagre dem på norsk sokkel.

Den britiske energiministeren Kwasi Kwarteng og Støre var til stede i den norske ambassaderesidensen da ledelsen i de involverte selskapene Northern Lights og Cory som la frem avtalen.

De sier det er den største avtalen for levering av CO₂. Gassen skal deponeres i sikre lager under Nordsjøen.

– 1,5 millioner tonn er stort volum. Det er nært innpå det Norge har kuttet i CO₂ utslipp de siste 20 årene. Storbritannia og Norge går i front på lagring. Jeg tror det kommer til å bli fulgt av andre, sa Støre.

Storbritannia slipper ut over fire hundre millioner tonn CO2-ekvivalenter i året, som utgjør ca. tre prosent av de totale utslippene i verden. 1,5 millioner tonn CO2 utgjør ca. 0,0035 prosent av de årlige globale utslippene.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.