Nyamko Sabuni trekker seg som partileder for Liberalerna. Sabuni kunngjorde sin avgjørelse under en pressekonferanse fredag. Ifølge partiets ledelse ble beslutningen om å trekke seg tatt av Sabuni selv.

Under den korte pressekonferansen som ble holdt ved 12-tiden fredag ​​sa Sabuni at hun er stolt over det hun har fått til som partileder siden hun ble valgt i 2019 og sa at partiet nå har «funnet veien hjem» til de borgerliges side.

– Jag är stolt över det jag åstadkommit sedan jag för snart tre år sedan fick förtroendet att leda mitt parti. Men mest gläds jag nu att vi är hemma där vi bör. Att vi som parti tagit konsekvensen av att Sverige har olika partier, där man måste kunna söka stöd och tala med alla, sa Sabuni.

Sabuni begrunnet avgjørelsen med at hun ikke lenger trenger å «gå til frontlinjen» og at partiet nå trenger noe annet enn fokus på henne.

– Jag är den jag är, med styrkor och med brister. 2019 valde partiet hela mig, men hela mig är inte det som nu behövs. Diskussionen om mig skymmer det som är viktigast, att samhällsproblemen ges liberala lösningar. Jag ser också att det inte längre är jag som ska gå i första ledet, sa Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni overtok de dypt splittede Liberalerna etter Jan Björklund og hun ble valgt med støtte fra 19 av 21 fylkesforbund. Men å samle partiet, omformulere politikken og finne en tydelig borgerlig linje i partiets politikk har vært en tøff oppgave. Sabuni har møtt sterk kritikk fra deler av sitt eget parti og støtten til Liberalerna har falt.

Så sent som denne uken ble Nyamko Sabuni sterkt kritisert, etter at en filmet samtale med henne ble lagt ut på Youtube. I samtalen sier Sabuni at hun ville flykte til Norge i tilfelle av krig. Sabuni hevdet senere i blant annet Dagens Nyheter at uttalelsen var «et tankeeksperiment».

Oppslutningen om Liberalerna er rekordlav og Sabunis avgang blir sett på som et forsøk på å sikre at partiet forblir i Riksdagen før valget i september. Ny partileder for Liberalerna blir tidligere 1. nestleder Johan Pehrson.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.