Liberalerna i Sverige tilhører ikke lenger regjeringssiden. Under Nyamko Sabunis ledelse har Liberalerna beveget seg over til opposisjonen og står nå sammen med Sverigedemokratene om et regjeringsalternativ. Det kom for en dag under debatten i SVT søndag.

Sabuni har gjort det som hennes forgjengere lovet dyrt og hellige aldri skulle skje: Ta Sverigedemokratene inn i varmen. Men politikk er det muliges kunst, hvor saker veies mot hverandre. Sveriges problemer er så store at noe må skje på innvandringsfeltet. Det er paradoksalt at det er en kullsort innvandrer som våger å ta grep, ikke innfødte svensker. Sabuni har rystet det liberale Sverige, som Dagens Nyheters Ewa Stenberg:

Da de tok plass i studio hadde Sabuni gått med på å stoppe syv forslag som ville gitt økt innvandring. Det umulige hadde skjedd: Et liberalt parti hadde brutt ut av regjeringsblokken og krysset den røde grensen. Dermed rakner den enigheten som har fredet Socialdemokraterna, Centern, Miljøpartiet og Venstrepartiet om å være enige om en ting: Holde SD utenfor.

Den påtroppende borgelige regjeringen ble presentert i riksdagen fredag. Ny Integrasjons- og likestillingsminister ble Nyamko Sabuni fra Folkpartiet. Det var i 2006: Fra 2006 til 2013 var hun minister i Reinfeldt-regjeringen, først som integrasjonsminister fra 2006 til 2010 og likestillingsminister fra 2006 til 2013.
Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX

Kristdemokraterna og Moderaterna har sluppet SD inn, men det manglet ett parti. Det ble et parti ledet av en sort afrikaner, ironisk nok.

Liberalerna har bestämt efter en uppslitande intern strid att gå till val för en moderatledd regering. Hon kör nu över en del av sitt parti i den mest kontroversiella frågan för att visa väljarna att det hädanefter verkligen är högersidan av politiken som gäller.

Dette er en liten revolusjon.

Da TV-debatten handlet om innvandring ble det tydelig at det nye samarbeidet satt langt inne for Sabuni.

”Jag kommer alltid att försvara asylrätten”, markerade Sabuni mot Åkeson och framhöll hur viktig integrationspolitiken är för hennes parti.

SD-ledaren pekade på att mindre invandring är det allra viktigaste för integrationen och berömde Nyamko Sabuni för att ha gjort en resa men ”inte vara hemma än.” Det såg inte ut att muntra upp Liberalernas partiledare. ”Jag ser inte vad du har att erbjuda mer än intolerans”, sade L-ledaren.

Men hun har tatt et prinsipielt valg som kommer til å få store konsekvenser for svenske politikk. SD er nå i posisjon til å kunne få regjeringsinnflytelse ved neste valg.

– For Sverigedemokraterna er symbolverdien det viktige, at man får til et slikt samarbeid med disse tre partiene, og at det er om innvandringspolitikken man blir enige, sier statsviteren Andreas Johansson Heinö ved den borgerlige tankesmia Timbro. (NTB)

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.