I juni hadde 78 prosent tillit til Stortinget. I desember var det kun 69 prosent som hadde den samme tilliten. Trolig er de mange skandalene rundt pendlerboliger mye av årsaken. Tilliten kan forbli på et lavt nivå lenge.

En fersk måling Norstat har gjort for Vårt Land, viser at velgeres tillit til Stortinget nå er nede på 69 prosent. I sommer under Arendalsuka var tilliten på 78 prosent.

– Det er naturlig å se en slik tilbakegang ut fra skandalene knyttet til pendlerboliger og den oppmerksomheten som disse sakene har fått. Den har åpenbart ikke vært positiv for Stortingets renommé, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Omdømmeforsker Peggy Scimic Brønn mener at det kan bli vanskelig å bygge opp den tapte tilliten.

– Tillit er utrolig vanskelig å gjenopprette når den først er brutt, sier hun.

De skyhøye strømprisene hjelper vel heller ikke noe særlig på tilliten til våre politiske ledere. En viss andel av befolkningen er heller ikke fornøyd med stadig nye nedstengninger og store inngrep i den individuelle friheten, selv om et flertall trolig støtter dette.

Tilliten er lavest blant folk mellom 30 og 39 år, samt hos folk over 50 år. Kvinner har generelt høyere tillit til Stortinget enn menn. Oslo-folk har høyere tiltro til Stortinget enn Midt-Norge.

Både KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) måtte gå fra sine posisjoner på grunn av uregelmessigheter i forhold til pendlerbolig.

Også andre politikere fra SV, Ap, Høyre, FrP og Venstre skapte overskrifter i mediene på grunn av fordeler ved pendlerboliger.

Ingen politikere er mistenkt eller siktet som følge av disse sakene.

Vårt land

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.