Erna Solberg får sterk kritikk fra en samlet kontrollkomité. Men om dette gjør noe inntrykk på Høyre-lederen er et helt annet spørsmål.

Det var ei vakker stund, midt på dagen på onsdag, i Stortingets vandrehall. Den var fylt av alvor og vilje til å la noko vera viktigare enn eigen partipolitikk og karriere.

Dette skriver Solveig G. Sandelson på kommentarplass i Stavanger Aftenblad. Hun stiller spørsmålet: Er det vi opplevde i dag en mulighet for å fokusere mer på å opprettholde tilliten til demokratiet?

Det styrker ikke akkurat tilliten til demokratiet nåe forstemmende mange tidligere statsråder er tatt for brudd på habilitetsreglene. Fra tidligere husker vi jukset med pendlerboliger.

Kan Erna Solberg gjenvinne tilliten?

Ein samla komite, med medlemmer frå MDG, Rødt, Sp, Frp, Høgre, Ap og Venstre finn Erna Solberg si sak sterkt kritikkverdig. Som statsminister var ho inhabil i ei rekke saker, over lang tid, på grunn av den svært omfattande aksjehandlinga til ektemann Sindre Finnes.

Solberg må selv bære ansvaret for sine egne feil. Hadde omfanget av saken blitt kjent mens hun var statsminister, så måtte hun nok ha godt av, med hele regjeringen på slep, skriver Sandelson.

Dette er også fremhevet av andre politikere tidligere i dag.

– Det er vanskelig å se for seg at Erna Solberg kunne fortsatt som statsminister hvis dette ble avdekket på et tidligere tidspunkt, sa Seher Aydar i Rødt.

Men Sandelsen tviler på at Solberg vil endre oppfatning om at hun er Høyres statsministerkandidat ved neste valg. Men vil partiet hun leder akseptere dette, etter den knusende dommen?

Partiet Høgre? Som eigentleg burde avgjera dette? Nja. Dei pleier gjera som Solberg vil. Men det var fint så lenge det varte, det alvoret rundt tilliten til demokratiet.

Solberg har en så sterk posisjon i Høyre at ingen våger å utfordre henne, selv ikke etter denne skandalen. Om dette vil påvirke resultatet på neste stortingsvalg gjenstår å se.

Hovedmotstanderen Arbeiderpartiet har jo ikke akkurat kommet styrket ut av denne situasjonen. Vi i «sammensuriet» må trolig holde ut med Erna Solberg noen år til.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.