Hvite mennesker kan ikke utsettes for rasisme, sier Sveriges Television Gävleborg. Rasisme er et fenomen som ikke rammer hvite mennesker, hevder de.

Etter en reportasje om rasisme i helsevesenet fikk STV tilbakemelding fra flere Facebook-brukere om at også svensker ble utsatt for dårlig behandling i helsevesenet, og at det kan oppstå problemer mellom etnisk svenske pasienter og helsepersonell med utenlandsk bakgrunn. Ifølge STV kan ikke den dårlige behandlingen av etniske svensker være rasisme, for hvite mennesker kan ikke utsettes for rasisme, hevder de.

Det skriver STV på Facebook.

«Vi rapporterar om människors upplevelser och människor med utländsk bakgrund har tolkningsföreträde vad gäller rasism, då det är ett fenomen som inte drabbar vita personer – de kan inte bli rasifierade», skrev STVs redaksjon som svar til kommentarer på Facebook.

Samnytt tok kontakt med STVs nyhetsreporter Lina Abusagr, som skrev innlegget på STVs Facebook-side, for å forhøre seg om hva STV egentlig mener.

– Jag och min ansvariga utgivare står bakom det, säger hon till Samnytt om inlägget.

Så det är så ni resonerar, att vita personer inte kan drabbas av rasism?

– Om det inte är på grund av en religiös tillhörighet också.

Hur tänker du då?

– Det jag tänker är att i den akademiska världen klassas det som rasism ifall man blir utsatt för rasism på grund av sin ras eller religiösa tillhörighet.

Lina Abusagr vill därefter inte svara på fler frågor, till exempel om det bara är vissa religiösa grupper som kan drabbas av rasism.

– Men jag har svarat på din fråga, säger hon och lägger på luren.

Det er uklart om Abusagr definerer hvite mennesker som en rase eller om hun oppriktig mener at hvite mennesker må være religiøse for å utsettes for rasisme.

Nyheter Idag tok også kontakt med SVT-redaksjonen og spurte om SVT på alvor mener at hvite mennesker ikke kan utsettes for rasisme.

«Mitt perspektiv är att SVT Gävleborgs kommentar om rasism ligger i linje med hur den definieras inom den akademiska världen. Samtidigt förstår jag att i vardagligt bruk relaterar man till begreppen ’rasism’ och ’ras’ på många olika och individuella sätt», svarer Mark Cummins, fungerende ansvarlig utgiver for SVT Nyheter Gävleborg, og legger til:

«Som jag läser det – diskussionen på Facebook som ägde rum i samband med publiceringen 29/7 handlade just delvis om människors olika upplevelse av ’rasism’ – och det är det sammanhanget kommentarerna från SVT Gävleborg borde ses».

«Sløraktivist»

Samnytt omtaler Abusagr som «sløraktivist» og viser til en video hun laget under studietiden, da hun studerte journalistikk ved Södertörn universitet. YouTube-videoen Abusagr lagde, tok til orde for at kvinner skulle bruke slør.

– Vi kan konstatera att sjal är något religiöst och moderikt. Vi vill sätta sjalmode på kartan, sier hun i videoen.

 

 

Artikkelen er oppdatert.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂