Pasienter på svenske sykehus uttrykker ønsker om å bli behandlet av en etnisk svensk eller kristen lege. Dette skjer også i livstruende situasjoner. Hundrevis av leger med annen etnisk bakgrunn sier de blir utsatt for rasisme og krenkelser.

SVT Nyheter og Läkarforbundet har samarbeidet om en spørreundersøkelse som avdekker dette fenomenet. En narkoselege med pseudonymet «Zayda» er født i Sverige, men har to utenlandsfødte foreldre og ser derfor utenlandsk ut. Hun gir et eksempel på reaksjoner fra pasienter:

– Finns det ingen annan doktor?

Svaret blev nej. Det var mitt i natten och det var Zayda som hade jour. Men mannen vägrade.

– Jag vill inte att du ska ta på mig med dina turkhänder, svarade han.

Zayda understreker at pasienten er i sin fulle rett til å avstå fra behandling. Men dette kan skape en farlig situasjon for pasienten.

Zayda er ikke alene.

Hundratals läkare vittnar om att de blivit utsatta för kränkande behandling på grund av etnisk eller religiös bakgrund.

I enkäten svarar över 500 läkare ja på frågan om de någon gång blivit utsatt för kränkande behandling på grund av sin etniska eller religiösa bakgrund av patienter eller deras anhöriga.

Heidi Stensmyren er leder for Sveriges läkarförbund, og sier det er «helt uakseptabelt» at leger utsettes for diskriminering.

SVT Nyheter refererer også til en artikkel i Dagens Nyheter (bak mur). De skriver at det er mulig å velge at behandlingen utføres av etnisk svenske leger eller tannleger i samtlige av landets regioner.

Om personal man pratat med frågat om det är läkarnas språkkunskaper som oroar har man sagt nej och upprepat önskemålet: en etniskt svensk.

Enligt DN gick 51 vårdgivare med på önskemålen medan 40 inte gjorde det.

Ett fåtal markerade tydligt mot sådana önskemål.

Både offentlige og private tilbydere av helsetjenester lar pasientene velge etnisiteten til leger og tannleger. Det har blitt rapportert om lignende tilfeller i Norge.

Hverken Dagens Nyheter eller SVT Nyheter har undersøkt hvorfor pasientene opptrer på denne måten, og hva som er motivasjonen.

Hundratals läkare vittnar om rasism och kränkningar från patienter 

Les også: Svenske sykehus med informasjonsskilt på arabisk og brosjyre for hvordan møte muslimske pasienter

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂