Politikere i Hamburg vil invitere afrikanske vitenskapsmenn og kunstnere til å «kontekstualisere» det berømte 34 meter høye Bismarck-monumentet. Monumentet regnes som «problematisk» på grunn av Otto von Bismarcks historie, og trenger en overhaling av afrikanske kunstnere, mener politikerne.

Det rapporterer Die Welt.

Det enorme monumentet til Otto von Bismarck ble bygget tidlig på 1900-tallet, men regnes i dag som «problematisk». Black lives matter-bevegelsen har påpekt at Bismarck var involvert i koloniseringen på 1800-tallet.

Det er blant annet foreslått at jernkanslerhodet fjernes, skriver Junge Freiheit.

Monumentet har vært under renovering siden starten av 2020. For øyeblikket arbeides det med å opprette et dokumentasjons- og utstillingsområde, sier en talskvinne for bydelsadministrasjonen i Hamburg-bydelen Mitte. Selve granittfiguren er allerede renset.

Den rødgrønne regjeringen i Hamburg synes ikke arbeidet er godt nok og har bestemt seg for å «kontekstualisere» monumentet. Initiativet kommer fra det venstreorienterte partiet Die Linke, som mener at Otto von Bismarck symboliserer det tyske imperiets «antidemokratiske, militaristiske og undertrykkende orientering», melder Die Welt.

Politikerne har utlyst en konkurranse for hvordan monumentet skal redesignes. Men først skal det holdes fire offentlige workshops om saken med forskere og kunstnere «spesielt fra Afrika», skriver Die Welt. Tema for den første workshopen er: Who is actually being honored?

En mangfoldig jury, som ikke er utnevnt enda, vil velge det vinnende designet.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!