Afghanske asylsøkere befinner seg i en hangar ved en amerikansk militærbase i Tyskland den 8. september 2021. Foto: Olivier Douliery / Pool via AP / NTB.

Av 16.214 afghanere i Tyskland som påanket et utvisnings­vedtak fra tyske utlendings­myndigheter i 2021, fikk 7849 av dem opphold i landet av tyske domstoler, som enten gav dem flyktningstatus eller såkalt sekundær beskyttelse, skriver Die Welt.

Domstolene satte også foten ned for uttransportering av 6641 av de resterende personene, opplyser den tyske avisen. Dermed ble det kun 1724 av de 16.214 sakene, altså drøyt ti prosent, som endte i tråd med avgjørelsene fra den tyske migrasjons- og flyktningetaten (BAMF).

Tallene er fremkommet på forespørsel fra flyktningpolitisk talsperson for venstrepartiet Die Linke, Clara Bünger. Hun synes tallene er problematiske – først og fremst for afghanerne.

„Für den Steuerzahler ist es auch eine große Belastung, wenn die Gerichte massenhaft BAMF-Bescheide zugunsten der Geflüchteten korrigieren müssen.“

Bünger anser dette som et stort problem. De feilaktige avgjørelsene fører til «at folk lever i rettslig usikkerhet i flere år», sier hun til Die Welt. Afghanerne må hyre advokater, og det koster tid og penger. «For skattebetalerne er det også en stor belastning når domstolene massivt må korrigere BAMFs avgjørelser i flyktningenes favør.»

På spørsmål fra Die Linke-politikeren har Tysklands regjering også opplyst at de rettslige utgiftene for personene det gjaldt, totalt var på mer enn 17 millioner euro – altså ca. tusen euro pr. person.

Det går ofte lang tid fra BAMF treffer en beslutning til rettsapparatet har avgjort saken.

For afghanernes vedkommende har faktorer som pandemien, Talibans maktovertagelse eller tørke og dårligere økonomi i Afghanistan fått domstolene til å avverge uttransportering av utviste afghanere, opplyser Die Welt.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.