En gummibåt med migranter er på vei fra Tyrkia i retning den greske øya Lesbos mens tyrkiske skip befinner seg i bakgrunnen 2. april 2021. Foto: Hellas’ kystvakt via AP / NTB.

Tre NGO-er kunngjorde tirsdag at de saksøker Frontex for å ha avvist to asylsøkere på grensen til Hellas. Saksøkerne anklager Frontex for menneske­retts­brudd, og vil stevne EUs grensebyrå for EU-domstolen.

De saksøkende NGO-ene er Front-Lex, Progress Lawyers Network og Greek Helsinki Monitor, og asylsøkerne som skal ha blitt avvist, er en mindreårig gutt fra Burundi og en kvinne fra Kongo, melder AFP.

“The case was filed on behalf of two asylum seekers… who, while seeking asylum on EU soil (Lesbos), were violently rounded up, assaulted, robbed, abducted, detained, forcibly transferred back to sea, collectively expelled, and ultimately abandoned on rafts with no means of navigation, food or water,” the statement said.

“The applicants were also victims of other ‘push-back’ operations during their attempts to seek protection in the EU.”

Frontex har vært under granskning og hardt politisk press den senere tiden på grunn av lignende anklager om «pushbacks» i samarbeid med den greske kystvakten, og er sågar blitt oppfordret av aktivister til å innstille sitt arbeid i Egeerhavet.

Det er imidlertid første gang grensebyrået blir saksøkt for EU-domstolen for anklager om menneskerettsbrudd.

Ouest-France Die Zeit Macau Business (AFP)

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.