En gummibåt med migranter er på vei fra Tyrkia i retning den greske øya Lesbos mens tyrkiske skip befinner seg i bakgrunnen 2. april 2021. Foto: Hellas’ kystvakt via AP / NTB.

En granskning av EUs grensebyrå Frontex som ble offentlig­gjort torsdag, konkluderer med at grensebyrået har kjent til menneske­retts­brudd i forbindelse med avvisning av migranter på EUs yttergrense, men unnlatt å reagere på dem.

I gransknings­rapporten, som er utarbeidet på oppdrag fra EU-parlamentet, og torsdag ble presentert for parlamentets borger­rettighets-, justis- og innenriks­komité (LIBE), heter det at Frontex ikke har oppfylt sitt mandat, skriver The Brussels Times.

I henhold til granskningen har Frontex selv ikke deltatt i menneske­retts­brudd, men lagt til rette for fremtidige sådanne ved ikke å reagere.

Rapporten kommer etter at Frontex i flere måneder er blitt utsatt for hard politisk kritikk.

Ikke desto mindre gir EU-kommisjonen grense­byrået fornyet tillit. I Brussel fredag sa EU-kommisjonens talsmann Adalbert Jahnz at kommisjonen er fast bestemt på å fortsette samarbeidet med Frontex, som «fullt ut følger sitt mandat», melder ANSA.

Brussels Times har forgjeves forsøkt å innhente en kommentar til kommisjonens meddelelse fra EUs innen­riks­kommissær Ylva Johansson.

Et uformelt møte mellom EUs justis- og innen­riks­minister­møte fant tidligere i uken sted i Slovenia, som i øyeblikket har presidentskapet i unionen. Overfor pressen fremhevet Johansson etter møtet Frontex’ rolle i å hjelpe Litauen å hanskes med den illegale strømmen av migranter fra Hvite­russland, som anklages for å bruke migrantene som et våpen mot EU for å legge press på unionen.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.