Byråd for miljø og samferdsel Lan M. Berg (MDG). Foto: Terje Pedersen/NTB.

Nå har MDG i Oslo gått løs på en håndfull gårdbrukerfamilier i Maridalen, nord i byen. Det fører til kruttsterke reaksjoner mot partiet og dets byråd Lan M. Berg.

Det er kun et fåtall aktive gårdsbruk innenfor Oslos grenser. Noen av dem ligger i vakre Maridalen, litt nord i byen, grensende mot Nordmarka.

Her har en noen familier drevet disse gårdene i lang tid. Oslo kommune eier gårdene, og bøndene driver dem som forpaktere.

Det har lenge ligget i kortene at dette er langsiktige forpakteravtaler, som overføres til neste ledd i familien ved generasjonsskifte.

Dette har imidlertid MDG og den stadig mer omstridte miljø- og samferdselsbyråd Lan M. Berg vondt for å godta. Partiet ønsker i stedet at gårdene skal ut på anbud, slik at andre kan få mulighet til å overta.

Dermed legges det til rette for at familiene som lenge har forvaltet og utviklet gårdene, blir kastet ut. Det er neppe et usannsynlig tips at planen er å erstatte dem med «bønder» som skal drive med gårdsdrift mer basert på MDGs ideologi.

Gårdbrukerne i Maridalen er fortvilet over at de bokstavelig talt kan bli nødt til å gå fra gård og grunn. De har blant annet gjennomført ulike markeringer  og aksjoner for å formidle sitt syn, og få lov til å bli boende.

Kommentator Eva Nordlund i Nationen er en av mange som støtter bøndenes kamp mot overkjøring fra MDG, og hun skriver:

Oslo bystyre avgjør 24. mars skjebnen til ni bondefamilier og landbruket i Maridalen, etter at Oslo MDG i ukesvis har drevet et råkjør mot familiene.

I sju år har bøndene i Maridalen arbeidet for – og snakket med Oslo kommune om – å få nye forpakteravtaler som gir nødvendig forutsigbarhet.

Hun fortsetter og avlegger MDG en krass visitt:

Så får miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg og Oslo MDG det likevel for seg at de skal gjøre Maridalsbøndene til leilendinger.

Slik skalting og valting er kun egnet til å ta gnisten fra enhver seriøs gårdbruker, som – i motsetning til MDG – vet hva forutsigbarhet og langsiktige investeringer betyr for god drift av enhver gård.

Ifølge Eva Nordlund er dette et signal om hva slags politisk tankegang som preger MDG, og hva resten av landet kan vente seg om MDG skulle bli større ved høstens valg:

Oslo er MDGs politiske utstillingsvindu. Partiet sitter i maktposisjon sammen med Ap og SV. MDG bruker vinduet til å demonstrere autoritær arroganse overfor ni bondefamilier i Maridalen.

Hun viser til at det per nå ikke ser ut til å være flertall for MDGs forslag, men at byråd Lan Berg kjører på for å få presset sin ide gjennom også i denne saken.

Men MDG gir seg ikke. Byrådens våpendragere turer arrogant videre, skriver Nordlund blant annet, og legger til:

Det er stor styrkeforskjell mellom byråd Lan Marie Berg og hennes byrådsapparat, med finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) på slep som alliert – og ni familier i Maridalen. Dermed framstår MDGs råkjør overfor bondefamiliene mer som mobbing enn som demokratisk politikk.

Nordlund avslutter med en særs kraftig kanonade mot MDG:

Bøndene i Maridalen kan ikke leve med risikoen for å bli behandlet som leilendinger av umodne politikere igjen. De bør bli selveiende så snart som mulig.

Hovedstaden har ei levende jordbruksbygd ei mil fra sentrum. Den må tas vare på, ikke gjøres om til ei lekegrind for MDG.

MDGs angrep på ni familier i Maridalen er en politisk skandale. Et parti som så tydelig demonstrerer mangel på respekt for medborgere og mangel på grunnleggende kunnskap om landbruksnæringa, bør heller ikke sitte i noen rødgrønn regjering.

Det som sies fra Nationen, er ofte tett linket til Senterpartiets politikk. Denne saken lover derfor ikke spesielt godt for utsiktene til en rødgrønn regjering der Senterpartiet skal inngå, og eventuelt må støttes av MDG.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.