Poststemmer til det amerikanske presidentvalget ligger klare for opptelling i Philadelphia den 26. oktober 2020. Foto: Matt Slocum / AP / NTB.

Flere millioner poststemmer som er avlagt i USAs presidentvalg, har fire dager før valgdagen ikke kommet frem til valgstyrenes kontorer i flere stater hvor de kan bli utslagsgivende for valgresultatet, melder Wall Street Journal.

Forsinkelse i postgangen kan føre til at flere stemmer ikke kommer frem i tide til opptellingen, skriver den amerikanske avisen.

As of Oct. 30, more than seven million mailed ballots had not been returned in the 13 most competitive states that require ballots to arrive on or before Election Day, a Wall Street Journal analysis of data from the University of Florida’s U.S. Elections Project found.

De så langt uteblevne stemmene utgjør mer enn en fjerdedel av totalen:

That’s about 28% of the more than 24 million ballots that had been tallied in those states, the Elections Project data show.

Med tanke på det svært jevne løpet mellom Donald Trump og Hillary Clinton under presidentvalget i 2016, der noen stater ble vunnet med kun noen tusen stemmers overvekt, kan det i tilfelle et jevnt løp mellom Trump og Biden tenkes at den sene postgangen vil avgjøre hvem som vinner.

Postvesenet har ikke overraskende mye å gjøre:

In a statement, the Postal Service said it had seen an exceedingly high volume of mail moving through the system this week, and was continuing to “implement extraordinary measures to advance and expedite the delivery of the nation’s ballots,” including extra trips, extended overtime shifts for workers and mail collection on Sunday.

Mye av posten kommer ikke frem når den skal:

Nationwide, the Postal Service said just 62% of first-class mail was delivered on time on Tuesday, with Philadelphia and Detroit both seeing on-time delivery rates below 50% that day. Performance ticked up in those cities on Wednesday, with the national on-time delivery average currently hovering at 89%.

Rotet med poststemmene øker sannsynligheten for at valgresultatet vil bli utfordret rettslig:

Legal experts say mail delays in states with rigid ballot deadlines could lead to challenges that delay the election results.

“It increases the chance of litigation,” Akhil Reed Amar, a Yale University professor of constitutional law and political science said.

President Donald Trump har tidligere kritisert bruken av poststemmer, blant annet fordi de etter hans oppfatning øker risikoen for valgfusk.

Trumps skepsis til poststemmer er ofte blitt avvist, ikke minst av store medier. Ikke desto mindre pekte f.eks. New York Times selv på denne faren i 2012.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.