Foto: Anna Bredström, «etnisitetsforsker» ved universitetet i Linköping – stillbilde fra Youtube

En undersøkelse som Sveriges Radio P4 Upplands har utført viser at 8 av 10 sexkjøpere er utenlandsfødte. Hvor mange av de resterende 20 prosent som har innvandrerbakgrunn, fremkommer ikke i undersøkelsen.

Svenske sexkjøpere fremstilles som voldtektsmenn i mediene, men når det dreier seg om innvandrere, så blir dette bortforklart med manglende kjennskap til sexkjøpsloven, sosial sårbarhet og traumatisk oppvekst.

Kerstin Isaksson, seksualopplyser på RFSU, sier at den store overrepresentasjonen av innvandrere som sexkjøpere skyldes at den svenske sexkjøpsloven er «merkelig» i internasjonal sammenheng og at innvandrere er ukjent med den.

Anna Bredström, som er «etnisitetsforsker» ved universitetet i Linköping, mener også at overrepresentasjonen skyldes mangel på informasjon fra Sveriges side. Hun likte dårlig undersøkelsen fra Sveriges Radio, for man skal ikke sammenlikne innvandrere med svensker, synes hun. Istedet bør man, ifølge henne, se på andre faktorer som sosial klasse, sosial sårbarhet og traumer fra barndommen når man studerer sexkjøpere. Etnisitet er ingen forklaringsvariabel, ifølge Anna Bredström.

 

Etnisitetsforsker Bredström går enda et skritt lenger. Hun mener også at hvis man snakker om sexkjøp og prostitusjon med innvandrere så man ha en fordomsfri holdning. Hvis ikke kan dette oppfattes som en form for rasisme.

Det forventes at folk som kommer til landet skal sette seg inn i og følge dette landets lover. Men det gjelder tydeligvis ikke i Sverige. Her er alt svenskenes feil. Innvandrere er alltid ofre, selv om sexkjøpere.

Etnisitetsforsker Bredström er sikkert verdt hver eneste svenske krone i prosjektet «Sveriges undergang».

Likestillingsminister Åsa Lindhagen sier at hennes departement ikke har noen interesse av å rette noe direkte arbeid mot denne store gruppen av sexkjøpere og har heller ingen slike planer.

Stina Holmberg, forsker ved BRÅ, er ikke forbauset over tallene. De er helt på linje med innvandrernes generelle overrepresentasjon på kriminalitet, sier hun.

Holmberg mener at forklaringen kan være at innvandrere kjøper sex på en annen måte enn svensker. At de oftere bruker prostituerte som er ofre for trafficking og at de dermed oftere blir oppdaget av politiet.

Men de er altså alle ofre i dagens Sverige.

Sverigesradio    Samnytt

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.