Etter at islamisten Zaniar Matapour drepte to og skadet 21, velger Sveriges Radios journalist Carina Holmberg å fokusere på trusselbildet mot muslimer.

Terrorsiktelsen mot mannen som er pågrepet for masseskytingen i Oslo, er ikke svekket, opplyste politiet på dagens pressekonferanse.

Politiet har fortsatt flere hypoteser, psykiatri og hatkriminalitet er blant dem, sa politiadvokat Børge Enoksen.

– Det jeg kan si, er at han er siktet for terrorhandling, og den siktelsen er ikke svekket ut fra etterforskningen så langt, sier Enoksen.

– Det kan også være en kombinasjon av hypotesene som er tilfellet i vår sak, men det er for tidlig for oss å ha klarhet i nå, sier han.

Politiet opplyser at det er viktig å avklare hva slags kontakt Matapour har hatt med eventuelle ekstremister, og om han handlet alene eller ikke da han drepte to og skadet 21.

– Det er helt sentralt å avdekke motivasjonen for handlingen, hans bakgrunn og bekjentskaper. En annen viktig del er å avdekke om han kan ha samarbeidet med andre om denne. Per nå ser det ikke ut til at han har samarbeidet med andre om denne hendelsen, men det er som sagt tidlig, og vi kan ikke utelukke noe, sa Enoksen.

Muslimene som ofre

Når det åpnes for spørsmål, er Carina Holmberg, journalist i Sveriges Radio med spesielt ansvar for å dekke Norge og Island, en av dem som tar ordet. Hun er opptatt av muslimene som ofre:

– Dere har snakket om muslimske grupper som føler seg utsatte etter denne ugjerningen, hvordan ser trusselen ut mot muslimer i Norge i dag?

Visepolitimester Cecilie Lilaas-Skari svarer:

– Det som har vært viktig for oss, er å gi god informasjon til alle grupper som kan oppleve seg utsatt også i denne situasjonen, og vi har laget et informasjonsskriv, slik at vi har forsøkt å nå ut til dem i den hensikt å trygge. Slik at vi jobber ganske bredt nå med grupper, oppfølging av institusjoner og organisasjoner som kan bidra i det arbeidet for å trygge, i stort også da alle utsatte grupper.

Holmberg gir seg ikke:

– Men hvordan ser trusselbildet ut?

– Vi forholder oss til trusselvurderingene fra PST. Det er det som til enhver tid ligger til grunn når vi gjør tiltak for å trygge byen vår, svarer visepolitimester Lilaas-Skari.

Se video:
 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.