Mange russere reagerer på at president Vladimir Putin endrer grunnloven så han kan bli sittende helt til 2036.  Foto:Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Politiet i Moskva pågrep onsdag over 140 personer som deltok i en politisk protestaksjon mot de endringer i grunnloven som Putin har ønsket seg.

Det er NTB som melder som saken. Reformen som der protesteres mot, muliggjør at president Vladimir Putin kan bli ved makten fram til 2036. Dette oppfattes av mange som nok en betydelig svekkelse av det russiske demokratiet.

Opplysningene om pågripelsene kommer fra OVD-Info, en gruppe som overvåker arrestasjoner ved ulike markeringer. OVD-Info sier at 142 mennesker ble pågrepet onsdag kveld.

Mange ble ført inn i politiets biler, blant dem flere journalister, melder AFPs korrespondenter.

Blant de pågrepne var en lokalpolitiker fra Moskva, Julia Galjamina. Hun har stått i spissen for en protestkampanje mot endringen i grunnloven som president Vladimir Putin har fått vedtatt.

Den politiske markeringen på Pusjkinplassen i sentrum av Moskva innebar ikke annet enn at det ble samlet inn underskrifter mot endringen for å kunne forfølge saken i rettssystemet, forteller Galjamina på Facebook. En lignende markering ble onsdag holdt i St. Petersburg.

Galjamina skrev senere at det var samlet inn 5.000 underskrifter og kaller det «et glimrende resultat».

Markeringen var likevel ikke godkjent av lokale myndigheter i Moskva. En større gruppe yngre aktivister fortsatte protesten og tok seg nedover gatene i sentrum, der de etter hvert ble pågrepet.

Den 67-årige Vladimir Putin har vært landets president siden 1999. Etter å ha sittet den maksimale tiden som president grunnloven tillater, ble han statsminister i 2008, og frem til 2012. Men også i den perioden ble han av mange oppfattet som landets reelle leder. Siden 2012 har han igjen vært president, og ønsker nå mulighet til å forlenge sin maktperiode til 2036.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.