Hvis man tror at parkerte fly betyr en sjanse for en grønn luftfart, så tar man feil. Økonomien er karbondrevet og eksperimenter i en krisetid vil gjøre vondt verre. Foto: Fabrizio Besch/Reuters/Scanpix

Også i Storbritannia har politikerne og eliten omfavnet tanken om «det grønne skiftet,» som innebærer å avslutte all bruk av fossile energikilder, og elektrifisere samfunnet gjennom «fornybare energikilder» som solenergi, vindkraft og biodrivstoff.

Nok en advarsel mot selvbedraget

I et nytt essay publisert av Global Warming Policy Foundation med tittelen «Electrifying the UK and the Want of Engineering» åpeker Michael Kelly, emeritus-professor i teknologi ved Institutt for ingeniørvitenskap ved University of Cambridge igjen det som ingeniører og økonomer har advart om i flere tiår (og som undertegnede og Document.no har dokumentert like lenge): Å «avkarbonisere» økonomien ikke er gjennomtenkt. Kelly skriver:

– Det er tydelig at det har vært lite eller ingen systemtekniske innspill i planene. Hvordan kan vi forsette med fornybar-satsingen når vi mangler teknologi for å lagre strøm i skala? Hvordan kan vi håpe på å elektrifisere transporten, når vi trenger å konsumere hele den globale årlige forsyningen av flere viktige mineraler for å gjøre det, bare for Storbritannia?”

I essayet du kan lese i sin helhet her, advarer Professor Kelly også om at kostnadene for et «grønt skfite» vil ødelegge for vår nåværende levestandard.

– Kostnadene for vindparkene og batteriene og kabling av nettet for å takle all den ekstra etterspørselen, ville være dårskap for en økonomi til de beste tider. I den nåværende krisen er det galskap. Det er som å resirkulere koronakrisen. En liten gruppe rådgivere forteller politikerne om katastrofen som vil ramme landet hvis de ikke gjør som de blir fortalt. Og resultatene vil være like skadelige som viruset har vært. Hvis ikke verre.

Et kostbart og ødeleggende luftslott, drevet av kunnskapsløshet

Motoren som driver denne enorme omleggingen av vestlige land, er den påståtte klimakrisen. Dette hysteriet får drivstoff fra aktivister og profitører i et surrealistisk samarbeid med bestillingsforskere. Og til sammen har dette resultert i en totalt ukritisk klima-aktivisme i Mainstream Media.

Dermed har politikere over hele Europa adoptert dette revolusjonære, grønne prosjektet. Problemet er at det ikke er basert på  fakta og kunnskap. Det er basert på eventyr, science fiction, grådighet og ren fanatisme.

Advarslene mot «Grønt skifte» og satsingen på vindkraft har vært mange og tydelige, ikke minst fra uavhengige ingeniører, økonomer og andre som faktisk vet hva de snakker om. Nå melder stadig flere varslere seg, etterhvert som de enorme kostnadene og problemene bygger seg opp, samtidig som resultatene i form av CO2-kutt uteblir. Akkurat som varslet.

Michael Kelly er ingen hvem som helst

Michael Kelly er emeritus Prins Philip-professor i teknologi ved University of Cambridge. Han var sjefsvitenskapelig rådgiver for Storbritannias avdeling for samfunn og lokale myndigheter, og er er stipendiat i Royal Society og Royal Academy of Engineering, samt tillitsmann for Global Warming Policy Foundation.

La oss håpe Erna Solberg får med seg memoet denne gang, for politikere som bare omgir seg med PR-folk, yes-men og middelmådigheter, må før eller senere stå til ansvar for feilene de gjør. Hun ble advart.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.