Å ville ta ned Dyre Vaas kjente statue av Ludvig Holberg i Oslo, er å angripe Opplysningen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

På Facebook skriver Bjørn Vassnes, Klassekampens mangeårige og høyt respekterte vitenskapsjournalist, om nedrivingen av statuer. Han er bekymret for utviklingen, han etterlyser at medier og politikere står opp mot «galskapen», og han krever tettere rettslig oppfølging mot dem som truer umistelige demokratiske verdier:

I USA rives statuer av Ulysses Grant (som nedkjempet sørstatene og dermed slaveriet). I Norge vil man rive ned Holberg, en viktig forkjemper for Opplysningen (og dermed demokrati og likhetsidealer). Dette er symboler for demokratiet, for det som faktisk er våre umistelige verdier. Og skulle dermed regnes som like viktige for oss som Profeten og Koranen er for muslimene. Jeg sier ikke dermed at vi skal piske eller halshogge dem som vandaliserer disse statuene, vi er heldigvis ikke slik (selv om noen kanskje vil påstå det). Men noen bøter, eller noen dager i fengsel, kunne kanskje passe? Eller bryr vi oss ikke lenger om demokratiet?

Det mest skremmende er at medier, kulturpersonligheter og politikere oppfører seg som skremte høns, og ikke tør stå opp mot galskapen. De er faktisk klare til å gi opp sivilisasjonen overfor mobben.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.