Kommentar

Alle revolusjoner har forsøkt å sette sitt stempel på samfunnet. Omdøping av gater og institusjoner er viktige. Siden Washington har en radikal svart borgermester som hater Trump, lar hun Black Lives Matter få frie hender. Dette er ikke uskyldig. 16.gate i Washington ble lørdag  omdøpt til «Black Lives Matter Plaza» og Reuters etterplaprer «rasisme og politivold» som om revolusjonen nå bestemmer. Foto: Jim Bourg/Reuters/NTB

For oss som er født på begge sider av 1950 er det som i dag utspiller seg, velkjent. Det er et skuespill vi har hatt et helt liv til å tygge på. Vi kjenner derfor igjen scenografi og dramaturgi.

Det at ikke flere er våkne og sier fra, er i seg selv et tegn på at vi befinner oss i et enda dårligere utgangspunkt enn for 50 år siden. Da hadde ennå det tradisjonelle samfunn slitestyrke og kraft. Nå er det nesten ingenting igjen. Det er folks rutiner, behov for normalitet og hverdag som holder samfunnet sammen. Ovenfra og ned kommer det bare fraser og politikken som vedtas foregår i økende grad i et tomt rom. Det vil fremdeles ta litt tid, men i et lufttomt rom vil ting til slutt krasje.

Den menneskelige faktor

Erna & Co synes ikke å forstå det vi på 60-tallet kalte Den menneskelige faktor. Jeg kan huske at det var et stort tema i veggavisene som ble hengt opp under SUFs første sommerleir på Tromøya. Dette var midt under kulturrevolusjonen og SUF ville gjerne kopiere Kina og drive offentlig diskusjon med veggaviser: Flere meter lange innlegg på brunt innpakningspapir. De ville i dag vært historisk materiale.

SUF’erne var klar over at alle revolusjoner støter mot og på Den menneskelige faktor. Det er den som Sigrid Undset oppsummer med at «menneskets hjerter forandrer seg ingenlunde». Det er også Dostojevkis Kjellermenneske. Det er Paulus «jeg vet det riktige, men gjør det gale».

Mennesket er uforutsigbart og alle arkitekter som har forsøkt å fange det, har bommet.

Babels tårn reiser seg

Nå gir moderne teknologi helt uante muligheter til å «fange» mennesket. Big Tech «ser» oss hele tiden og politikerne har latt dem få kunnskapen om hvem vi er og hva vi er og hvor vi er. Til enhver tid. Dette er den største avståelsen av demokratiske rettigheter noensinne.

Snakk om ytringsfrihet blir en illusjon uten kontroll og eierskap til dine egne data. De har regjering, storting og styringsverk glatt latt Big Tech overta.

Det er det selvsagt en grunn til. Politiske og byråkratiske myndigheter er i allianse med Big Tech. De har samme politiske agenda. De ønsker den perfekte teknokratiske stat der lite er overlatt til tilfeldighetene. Alle byråkraters drøm.

Derfor er krigen mot Trump nådeløs. Han truer deres makt.

Den kinesiske modellen

Under coronaen har samfunnet beveget seg et stort skritt mot den kinesiske modellen, som innebærer full kontroll på hver eneste borger, til enhver tid.

Hvis du ikke oppfører deg slik systemet vil, vil du bli straffet. Det er tusen måter å gjøre det på. Du kan bli stående bakerst i «køen» til en rekke tjenester. Vi har allerede sett systemet i operasjon overfor politiske dissidenter: Alex Jones, Paul Joseph Watson, Tommy Robinson.

Folks instinkter slår ut helt riktig: Dette dreier seg ikke bare om dem. De er et forvarsel om hva som kommer.

Allmektige

Derfor handler Mark Zuckerberg, (Facebook) Jack Dorsey (Twitter) og Sergej Brin og Larry Page (Google) sine profiler om noe langt mer enn politiske preferanser i tradisjonell forstand: De har makt til å eliminere hele det konservative segmentet av befolkningen og de er i full gang med det. Disse blokkerer for de radikale forandringer som teknokrater anser for nødvendige.

Når Google stempler Dennis Prager som «nazist» i interne skriv er det ikke fordi de virkelig tror han er det. Men det er en måte å eliminere ham på. Alt handler om makt. Konservative jøder har et potensial for motstand.

Når Apple nekter å hjelpe FBI å låse opp Iphonen til den saudi-arabiske terroristen i Pensacola i Florida, så handler det ikke om personvern. Det handler om makt. Apple vil demonstrere at deres makt er større enn FBIs.

Dette blir ekstra grelt når vi samtidig vet at både Google og Apple ikke har noen problemer med å tilpasse seg de kravene kommunistene i Kina stiller.

Hvorfor denne forskjellen? Fordi Kina har samme ambisjon som Big Tech: Kontrollere hele samfunnet helt ned til hvert eneste menneske.

Det er det de er i gang med.

Corona og opprør

Derfor er blandingen av corona og opprør så skremmende.

Coronaen ble brukt til å innføre kontrollmekanismer vi ikke har sett i fredstid og folk fant seg i det. De hadde ikke noe valg.

Så kom opprøret etter at en kriminell svart mann fikk en brutal behandling av en dirty cop. Opprøret som fulgte var ikke et flammende rop om rettferdighet. Noen ønsket at det skulle rulle til en flodbølge, selv om det ødela mye i sin vei. Hvis det bare feide the Orange Man ut av Det hvite hus, var alt akseptabelt.

Samtidig kunne det brukes til å rasere det som fantes av tradisjonelle samfunnsinstitusjoner, som politiet.

Denne dekonstruksjonen har pågått lenge og Black Lives Matter er et instrument for krefter som ønsker å fjerne barrierer mot deres makt.

Fjern tradisjon, forfatning og historie

Politiet håndhever lover og regler, og de springer ut av forfatningen. Men denne forfatningen ønsker Obama og Hillary å fornye. Derfor var stormløpet mot Brett Kavanaugh så viktig: Det var pandemonium, kaos og bråk helt inn i Senatet og Demokratiske senatorer deltok i sabotasjen.

Vanlige amerikanere har sett og skjønt. Ikke alle, men mange. Det skremmer vannet av dem.

Derfor gikk Trump til St. Joseph-kirken med en Bibel i hånden. Han ville kommunisere noe til vanlige mennesker: Dette er hva vi står for.

De mediene som skrek opp at dette var å ofre fredelige demonstranter for at presidenten skulle få en bildeseanse, misforsto bevisst, eller de er ikke lenger i stand til å se hva det handler om.

Jeg er tilbøyelig til å tro det siste.

En ny autoritet

Vi som er fra 50-tallet drar kjensel på mye. Men det er mye større og farligere enn det vi holdt på med. Vi drev med en prøveoppsetning, som nå oppføres i fullskala.

Hvis det skremmer deg har du helt rett.

Når NRKs reporter står i Washington og heier på at politiet skal oppløses og politiet går ned på kne for noe som forsøker å bli en autoritet som står over politiet, har vi nådd et nivå som vi på 60-tallet ikke var i nærheten av.

Det var da det begynte med at politiet var fienden. Men bak politiet sto en høyere autoritet. Det var det aldri noen tvil om. Derfor ble «politivold og rasisme» allerede den gang oppfunnet som våpen mot politiet.

Nå har de som bestemmer, tillatt at politiet må bøye kne for disse i og for seg innholdsløse og tomme ordene. Det opprørske er blitt til en autoritet som står over politiet.

Det er 68’ernes ultimative triumf.

At de samtidig hyller Kina er et bevis på at deres anti-demokratiske sinnelag har vært der hele tiden.