Sakset/Fra hofta

I stadig hardere vær: Det blåser nå friskt rundt ørene på Nikolai Tangen, påtroppende sjef i Oljefondet. Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix

Ansettelsen av Nicolai Tangen som ny leder av Oljefondet har skapt store bruduljer. Men det som har vært av uro til nå, ser bare ut til å være starten. Saken er i gang med å rulle videre i stadig økende fart.  Nå kan det se mørkt ut for hele ansettelsen.

Det er VG som nå melder at representantskapet i Norges Bank vil «se nærmere» på det hele. Og det er ikke noe man har tenkt å gjøre litt etter hvert, når man har tid til det.

Tvert imot er det innkalt til det som høres ut som et hastemøte i bankens ledelse om saken.  Dette tas åpenbart på største alvor, og man skal nå drøfte veien videre.

«Brodtkorp bekrefter: Tangen-ansettelsen opp i Norges Banks tilsynsorgan. Leder i representantskapet i Norges Bank, Julie Brodtkorb, bekrefter overfor VG at de vil ha ansettelsen av Nicolai Tangen på bordet tirsdag,» skriver VG.

Det er med andre ord liten tvil om at saken anses å ha høyeste prioritet. Nå «svettes» det i Norges Bank, man har fått en ytterst ubehagelig stein i skoen..

«Vi har innkalt den faste komite i representantskapet i Norges Bank til møte tirsdag. Agenda er å eventuelt å be om et ekstraordinært møte i representantskapet for å få en redegjørelse av prosessen rundt ansettelse av Tangen», sier Brodtkorp til VG.

Det er dette representantskapet som fører tilsyn med driften av banken og med at reglene for virksomheten blir fulgt.

Det som nå er i ferd med å bli kjent som Tangen-saken, har bare i løpet av de siste par døgn vokst seg opp til å bli en nærmest ikke-håndterbar affære for Norges Bank.

Saken har fått meget stor mediedekning. Det er blant annet VG og Dagens Næringsliv som har gått i bresjen for å avdekke forholdene omkring denne ansettelsen, og knytningen opp mot den omtalte «smøreturen» Tangen arrangerte i fjor. Document har en oppsummering av «Tangen-saken» her.

Nå har det hele bare vokst videre, og flere sentrale personer i samfunnsliv og politikk er på banen med til dels svært kritiske kommentarer omkring det som har foregått.

I en større artikkel i VG søndag samles mye av kritikken så langt opp, og det kan synes vanskelig for Norges Bank å leve med noe slikt som dette:

«LO-topp krever full granskning: – Fremstår som «århundrets smøretur», lyder tittelen i VGs artikkel.

Man fortsetter:

«Sp, Ap og SV går kraftig ut mot de som deltok på Nicolai Tangens USA-tur. LO-topp Jørn Eggum krever full granskning av det han mener fremstår som «århundrets smøretur». Ap antyder at staten må ta deler av turregningen i etterkant»

 

Saken behandles også i en svært kritisk lederartikkel i VG   søndag.

Spørsmålet er hva Norges Bank nå vil foreta seg. Det er vanskelig å se for seg at konklusjonen blir at alt er ok. Leder i representantskapet i Norges Bank, Julie Brodtkorb, sier følgende til VG om prosessen videre:

«Det er med bakgrunn i det VG og Dagens Næringsliv har skrevet, at det er naturlig å be om en slik vurdering. Spørsmålet er om representantskapet skal ha et ekstraordinært møte før vårt ordinære møte 11. juni», sier hun.

Det er foreløpig helt uavklart om dette vil være nok til å omgjøre ansettelsen av Nicolay Tangens som leder for Oljefondet.

Men en sak som denne kan være svært vanskelig å leve med både for dem som ansetter ham og ikke minst for Tangen selv.  I løpet av nokså kort tid har vi trolig svaret.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!