4,5 milliarder mennesker verden over sitter enten i pålagt karantene eller oppfordres til å holde seg hjemme som følge av koronapandemien.

Neste seks av ti verdensborger, 58 prosent, har helt eller delvis fått begrenset sin bevegelsesfrihet og oppholder seg nå stort sett hjemme, viser en oversikt utarbeidet av nyhetsbyrået AFP.

Antallet som enten sitter i pålagt karantene, eller som holder seg hjemme på oppfordring fra myndighetene for å hindre smittespredning, har økt kraftig de siste ukene.

I midten av mars satt rundt 500 millioner hjemme, 23. mars var antallet økt til 1 milliard, dagen etter til 2 milliarder og 7. april var det steget til 4 milliarder.

Pålagt karantene

Fredag holdt 4,5 milliarder mennesker i 110 land seg stort sett hjemme, 2,93 milliarder etter direkte pålegg fra myndighetene og de øvrige på oppfordring, viser AFPs oversikt.

I Europa satt de fleste innbyggerne i land som Storbritannia, Frankrike, Italia, Spania og store deler av Russland i pålagt hjemmekarantene, og det samme var tilfellet i India, Nepal, Sri Lanka, Usbekistan, Indonesias hovedstad Jakarta og i store deler av Filippinene.

Også Irak, Israel, Jordan, Libanon og Saudi-Arabia begrenser innbyggernes anledning til å bevege seg utendørs, og det samme er tilfellet i afrikanske land som Sør-Afrika, Zimbabwe, Rwanda og Marokko, samt i nigerianske storbyer.

Nedstengt

Store deler av USA er også nedstengt, og det samme er tilfellet i Argentina, Bolivia, Colombia, Peru og Venezuela der butikker, fabrikker og andre arbeidsplasser har stengt.

Minst 15 andre land oppfordrer innstendig sine innbyggere til å holde seg hjemme, blant dem Mexico, Canada, Tyskland, Iran, Japan, Sveits, Uganda og store deler av Brasil.

25 andre land har innfør nattlig portforbud, og flere land har også isolert storbyer og nekter folk fra å slippe inn eller ut fra dem.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.