Dr. Anthony Fauci ved fremleggelsen av planen for å restarte Amerika. Foto: Leah Millis/Reuters/Scanpix

Trump og hans team presenterte natt til fredag planen Opening Up America Again. Det skal skje i tre faser, med kvalitetssikring for hvert steg. Innntil det finnes en effektiv vaksine kan visse tiltak bli permanente som temperaturmålinger ved inngangen til bygninger og munnbind.

-Dette er som 9/11. Etter 9/11 fant folk seg i å ta av seg skoene og gå gjennom detektorer når de skulle ut og fly. Nå må de finne seg tempeaturmålinger, sosial avstand, vaske hendene og munnbind. Folk kommer til å gjøre det frivillig for å være trygge, sa New Yorks guvernør Andrew Cuomo i et langt intervju med Sean Hannity på Fox News.

Et eget team har utarbeidet planene for gjenåpning. USA kan ikke forbli stengt. Det er nå 22 millioner på dagpenger. USAs økonomi går i stå og trekker verdensøkonomien med seg.

– Vi må gjøre det. USA ønsker å være åpen. Et stengt USA er ikke en langvarig løsning, sa Trump og understreket at det er en gradvis gjenåpning fordi situasjonen er svært ulik i landets delstater.

Tre faser

Delstatene må oppfylle visse kriterier for å kunne starte en gradvis gjenåpning. De må for eksempel vise til en nedadgående smittekurve de siste 14 dagene og ha på plass et robust system for testing, spesielt for helsearbeidere.

– Vi vil at alle delstatene har en plan for å beskytte helsen og sikkerheten til sine arbeidere, sa doktor Deborah Birx, lederen for presidentens kriseteam.

I første fase anbefales sårbare grupper å holde seg hjemme. Andre kan returnere til jobb, men jobbe hjemmefra om mulig, og ikke reise noe sted dersom det ikke er strengt nødvendig. Det blir også anbefalt at skolene fortsatt holdes stengt, men restauranter og treningssentre kan åpne dersom det legges til rette for trygg fysisk avstand.

Ny normal

Dersom smittetallene går ned i ytterligere to uker, kan delstaten gå til neste fase. I denne fasen kan skoler åpne igjen, reising gjenopptas, operasjoner kan gjennomføres og større arrangement kan gjennomføres dersom avstand mellom folk kan opprettholdes. Gjeninnføring av besøk på eldre- og pleiehjem bør i denne fasen gjennomføres.

I fase tre kan delstatene returnere til det Birx omtaler som den «nye normalen».

– Vi kan ikke gå tilbake til å ikke vaske hendene våre, sa hun.

Oppfordringen om å vaske hendene kom også fra Trump. Han understreket at folk må opprettholde god hygiene, jobbe hjemmefra dersom det er mulig, holde seg hjemme når de føler seg syke og opprettholde praksis med å holde avstand i sosiale sammenhenger.

– Dette er våre våpen mot dette viruset, og det er kraftfulle våpen, sa Trump. (NTB)

Samtidig vokser kritikken mot Kina som lot viruset spre seg til resten av verden. Det er nå 100 prosent sikkert at viruset slapp ut av Kinas eneste Nivå-4 laboratorium i Wuhan. Amerikanske tjenestemenn på besøk skrev flere rapporter om dårlig sikkerhet ved laboratoriet som får økonomiske tilskudd av USA og Canada.

Senator Ted Cruise har lagt frem en lov for Kongressen som vil holde Kina ansvarlig. Det er snakk om å endre loven slik at individer og grupper kan gå til søksmål mot Kina.

Kina stengte Wuham om omverdenen 23. januar, men bare innenlands. Folk kunne fly ut av Wuhan til utlandet og 400.000 gjorde det. Slik ble viruset spredt til hele verden.

-Kina har blod på hendene, sier man i USA.

Saken har bare såvidt begnt å rulle og den vil etter alt å dømme få politiske konsekvenser for forholdet til Kina. Trump hadde onsdag et telefonmøte med andre G7-ledere og Trump fikk støtte i at Kina for det første må legge alle kort på bordet. Deretter må tiltak vurderes. Så langt har Kina avslått.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.