Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

En ansatt på intensivavdelingen ved UNN i Tromsø har testet positivt for koronaviruset. Sykehusdirektør Anita Schumacher sier det sannsynligvis skyldes bruk av en defekt ansiktsmaske, skriver VG.

Det handler tilsynelatende om en av flere piratkopierte ansiktsmasker som er produsert i Kina, som sykehuset hadde fått i gave fra Store Norske på Svalbard. Tester hadde vist at flere masker var defekte, men ved en feiltagelse var de likevel blitt levert og tatt i bruk.

For en uke siden skrev VG om leveransen av masker med produksjonsfeil.

Stor var gleden i Tromsø da det statlige gruveselskapet tilbød 12.600 P3-masker fra sine lagre av overskuddsmateriell på Spitsbergen.

Store Norske var usikker på funksjonaliteten til 9000 av maskene. De var ikke var helt like maskene fra 3M som selskapet tidligere hadde fått levert, og var satt til side.

Ifølge Store Norske var maskene som skapte usikkerhet, også produsert i Kina.

Noen av maskene som hadde skapt usikkerhet og ble satt til side, kom altså i skade for å bli tatt i bruk ved UNN, tilsynelatende ved en logistisk blunder.

Behovet for smittevernutstyr i helsevesenet er et så delikat spørsmål at det er gjenstand for hemmelighold, går det frem av VG-saken fra forrige uke:

Hva sykehusene samlet trenger av smittevernutstyr, er ikke offentlig kjent.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.