Generalinspektør for de hemmelige tjenestene, Michael Atkinson forlater Capitol Hill etter å ha forklart seg for etterretningskomiteen i Representantenes hus 4. oktober 2019. Atkinsons vitneforklaring er den eneste som ikke er blitt offentliggjort.  Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Generalinspektøren for de hemmelige tjenester, Michael Atkinson, har fått sparken av Trump fordi han opptrådte svikefullt under varslersaken som førte til riksrett.

Det hele begynte med at en varsler – høyt sannsynlig CIA-mannen Eric Ciaramella, gikk til generalinspektør Atkinson for å melde fra om en samtale Trump hadde hatt med den nyvalgte presidenten av Ukraina, Zelenskij. Ciaramella hadde vært på utlån til Det nasjonale sikkerhetsråd i Det hvite hus. Dette var blitt kraftig oppbemannet under Obama og var et tilholdssted for the Resistance, undergraverne av Trump innen hans egen administrasjon.

Ciaramella måtte få Atkinsons godkjenning før varselet kunne tas til følge.  Det hadde vært til vurdering i den juridiske avdeling i justisdepartementet som ikke tilrådte at det ble fulgt opp.

Grunnen var at Ciaramella kun bygget på annenhåndskilder. Folk han hadde snakket med og ting som var blitt kjent i mediene.

I reglene for varsler innen offentlig tjeneste er et ufravikelig krav at vedkommende må ha førstehåndskjennskap til saken det klages på. Ciaramella skulle derfor vært avvist.

Men Atkinson godkjente ham. Selv om formularet Ciaramella brukte inneholdt kravet om førstehåndskilde, skjedde det en forandring av reglene. Passusen om førstehåndsvitne var plutselig fjernet og det var ikke mulig å få noen forklaring på når og hvorfor.

Dette var bare en av en rekke omstendigheter som svekket varslerens sak og indikerte at hele saken var en sammensvergelse mot Trump.

Atkinson hadde personlige forbindelser til nettverket mot Trump. Han var i sin tid juridisk rådgiver for visejustisminister Mary McCord. McCord forlot administrasjonen i mai 2017. Da hadde hun vært delaktig i å levere falske søknader om å få overvåke Trump-medarbeider Carter Page.

McCord ble juridisk rådgiver for riksrettssaken mot Trump. Hun sa hun forlot administrasjonen fordi hun ikke ville motarbeide administrasjonen innenfra, men hun sa «andre har valgt annerledes», dvs blitt værende.

Det var en annen grunn til at Atkinson kunne og burde avvist Ciaramellas varsel: Ciaramella hadde først tatt kontakt med Adam Schiff, leder av etterretningskomiteen. Det gjorde Schiff til part i saken og han var således inhabil som leder av høringene.

Mye tyder på at Schiff, McCord, Ciaramella, brødrene Vindman samarbeidet om varslet mot presidenten. Atkinson spilte en nøkkelrolle i å klarere varslet.

Atkinsons vitneforklaring for etterretningskomiteen er det eneste som ikke er blitt offentliggjort.

Dette er mannen som Trump valgte å gi avskjed.

NTB velger å fortelle en versjon som i praksis er å late som om riksrettssaken ikke endte med frifinnelse eller Mueller-rapporten for den del.

NTB er del av Resistance mot Trump, som skriver alle saker ut fra perspektivet: Hvordan skade Trump mest mulig? Alle fakta som forstyrrer et slikt mål, lukes bort. Som at det Trump ba Zelenskij sjekke var om de kunne finne serveren med Hillarys eposter, for den skulle befinne seg i Ukraina. Den formelle klagen gjaldt at Trump skulle brutt valglovenes bestemmelser om finansiering. Men dette ble avvist av justisdepartementet. Det Resistance-mediene ikke nevner er at Biden fikk sparket riksadvokaten i Ukraina som holdt på å undersøke selskapet sønnen Hunter var styremedlem i, Burisma.

 

Trump sparker generalinspektøren for etterretning

President Donald Trump har sparket generalinspektøren for etterretningstjenestene som spilte en rolle i riksrettssaken mot ham.

I et brev til Senatets etterretningskomité skrev Trump at han har mistet tilliten til Michael Atkinson, den uavhengige generalinspektøren for hele den amerikanske etterretningstjenestens mange etater.

Det var Atkinson som gjennomgikk og sendte videre til Kongressen det første varselet i august i fjor om Trumps samtale med Ukrainas president, der han presset ham til å innlede gransking av Joe Biden og sønnen hans.

Varselet ble grunnlaget for riksrettssaken som Demokratene satte i gang mot Trump, der han var anklaget for maktmisbruk og for å ha forsøkt å undergrave etterforskningen.

Etter at Trump ble frikjent ved hjelp av nesten alle de republikanske senatorene, innledet han en kampanje for å fjerne en rekke tjenestemenn i Det hvite hus, utenriksdepartementet og Pentagon som samarbeidet under Kongressens etterforskning.

 

 

Trump Fires Intelligence Community Inspector General Michael Atkinson
Intel Watchdog Who Vetted Whistleblower Complaint Tied to Top Lawyer in Democrat Impeachment Effort

 

 

Document har som eneste norske medie dekket hva som virkelig foregår i USA.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.