Helsepersonell gjør en koronatest ved et senter for testing av offentlige tjenestepersoner i Köln den 31. mars 2020. Massetesting kan bidra til bedre oversikt og kontroll, men hva om selve testen er besmittet? Illustrasjonsfoto: Thilo Schmuelgen / Reuters / Scanpix.

Britiske laboratorier ble mandag varslet av det Luxembourg-baserte laboratorieforetaket Eurofins om at leveranser med utstyr for koronatester ville bli forsinket, ettersom viktige deler av testutstyret hadde blitt forurenset – med koronavirus!

Det melder The Telegraph.

Det opplyses ikke om testen er laget i sin helhet i Luxembourg, eller hvor de forurensede delene kommer fra.

Det er vel fortsatt slik at bomullspinner og mye basisutstyr til testene kommer fra Kina?

Den britiske regjeringen har sagt at den tar sikte på å øke testraten til 25.000 pr. dag innen slutten av april, og har bedt private selskaper om å bidra til å øke testproduksjonen.

Myndighetene i Storbritannia prøver å roe ned situasjonen, og sier at denne forsinkelsen på grunn av smitte på deler av testutstyret ikke skal ha betydelig innflytelse på Storbritannias testinnsats, fortalte regjeringskilder til pressen.

Av en tidligere direktør for Verdens Helseorganisasjon (WHO) er britiske myndigheter tidligere blitt kritisert for å ikke teste nok.

Professor Anthony Costello, som nå jobber ved University College London, sa til programmet «Today» på BBC Radio 4 at Storbritannia ikke bruker ressursene like effektivt som land som Tyskland – som gjør 70.000 tester pr. dag.

– Vi har 44 molekylære laboratorier i Storbritannia. Hvis de gjennomførte 400 tester om dagen, ville vi vært oppe i Tyskland på testnivåene, og det er fullt mulig, sier Costello og legger til:

– Hvis du ser på Korea, har de gjort 490.000 tester. Deres dødsrate er tre pr. million, og de ser ut til å ha større kontroll på viruset. Jeg ser ikke hvorfor vi ikke kan få disse 44 laboratoriene i gang, finne de aktuelle menneskene, og teste. Vi må gå på massetesting, og når vi fjerner lockdown, så vil vi ha en kontrollmekanisme som gjør det mulig for oss å vente  på medikamenter eller en vaksine for flokkimmunitet, uten å sette hele befolkningen i sosial distanse til hverandre, sier Professor Costello.

Statsråd Michael Gove sa søndag at Storbritannia hadde nådd målet sitt for dette stadiet av koronavirusresponsen med 10.000 tester gjort den dagen.

Men Public Health England ga senere ut tall som viser at drøyt 8000 tester hadde blitt utført det siste døgnet, selv om National Health Service (NHS), det statlige helsevesenet i Storbritania, hadde kapasitet til mer enn 10.000.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.