Illustrasjonsfoto: NTB-arkivfoto

To kirurger ved Haukeland sykehus advarer folk mot å bruke karantenetiden til risikofylte aktiviteter som kan føre til skader. De ber folk utvise fornuft, fordi alle skader som krever kirurgi vil legge press på et allerede presset helsevesen.

Legene er intervjuet av Bergens Tidende, og de er klare på at folk nå må forstå at sykehusene snart kommer til å få annet å gjøre enn å operere folk som har vært uforsiktige, falt og brukket et ben.

Til vanlig jobber Kjellsen, som er spesialist på ortopedisk kirurgi, blant annet med bruddskader. Det ønsker han å gjøre minst mulig av i ukene som kommer, understreker han. Ennå vet han ikke hvilke oppgaver som venter ham fremover.

– Folk må ikke klippe trær og male husene sine. Eller finne på å ta en tur over Vidden eller noe annet risikofylt, sier Kjellsen.

Han mener vi kan risikere at sykehusene fremover utelukkende kan prioritere pasienter som trenger hjelp for å overleve. Derfor har han ett tydelig råd:

– Ikke skad dere! Det virker ikke som om folk helt har skjønt at alt henger sammen. De alvorligste syke er ikke de som har ramlet ned en stige eller kuttet seg med sag, det er de som dør om de ikke får pustehjelp.

– Hvis det skjer noe, og av erfaring gjør det av og til dét, så risikerer man å ligge i ukevis og vente på operasjon, sier Kjellsen.

Han legger til:

– Gips kan reparere, men det blir ikke nødvendigvis et fint eller bra resultat.

Kjellsen er tydelig på at sykehusene snart vil oppleve ressursknapphet, han får støtte av kollega Tarjei Vinje på Haukeland.

– Den eneste måten å stoppe spredningen av viruset på, er å bli hjemme. Med sprengt kapasitet på sykehusene kan ikke «vanlig syke» eller skader ivaretas på samme måte, sier han til BT.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.