I Norge kan militært personell fritt bruke hijab. Bildet viser Faten Mahdi Al-Hussaini på en militærøvelse sammen med norske soldater i 2017 i forbindelse med NRKs programserie Faten tar valget. Skjermdump, NRK.

En muslimsk rekrutt på den danske Hærens basisutdannelse sa takk for seg etter kun fire dager fordi hun ikke fikk bruke hijab. I det norske Forsvaret er hijab tillatt.

Den danske, sosialdemokratiske forsvarsministeren ser ingen grunn til å endre på uniformsreglene:

– Vi har ikke planer om at ændre tørklædebestemmelserne. Uniformsbestemmelserne gælder for alle, siger den danske forsvarsministeren Trine Bramsen til dansk TV 2.

Bramsen sier at det handler om sikkerhet, men også hvilke signaler man sender.

– Det er en bred skare af unge mennesker, vi får ind i Forsvaret. Der er sandsynligvis mange ønsker til, hvordan man går klædt. Det handler både om sikkerhed og ensartethed og om ikke at sende et signal, siger Bramsen.

Andre religiøse symboler er heller ikke tillatt i det danske Forsvaret.

Uniformsreglene i det danske Forsvaret har tidligere vært under debatt. SF og De Radikale vil tillate hijab, mens Venstre er på samme linje som forsvarsministeren.

I 2018 vedtok Folketinget etter en opphetet debatt det såkalte burkaforbudet, som gjør det straffbart å gå med burka og niqab. Siden 1. august 2018 har det vært forbudt å gå med ansiktet tildekket i det offentlige rom.

Tillatt i Norge

For militært personell i Norge er det fritt frem for bruk av hijab og andre religøse hodeplagg, etter et vedtak i 2012. «Det norske Forsvaret har tilpasset seg tiden vi lever i», ifølge Elisabeth Eikeland, talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter (FHO).

– I Forsvaret respekterer vi alle kulturer og religioner. Vi tilpasser oss hver enkelt trosretning, sier Eikeland til TV2.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.