Pinsemenigheten på Jørpeland har i alle år laget en julefest hvor et av innslagene er tenning av en julestjerne i toppen av en mast. Stjernen er en davidsstjerne eller jødestjerne, fordi den er lettest å lage.

Men å se en davidsstjerne lyse over lokalsamfunnet blir for mye for enkelte. De har protestert. De får assosiasjoner til Israel, og dét får dem til å reise bust.

Men ikke bare enkeltpersoner. Også kommunen har grepet inn og spurt om ikke pinsevennene kan finne en annen stjerne.

Men det aller mest utrolige i denne saken, er likevel at selveste Strand kommune henvendte seg til en privat aktør, altså menigheten, for å be dem gi stjernen et mindre jødisk og israelsk utseende!

Dette er samme historie som fra Seljord kommune, der skolen ba elevene om ikke å bruke ordet «julefeiring». Symbolene på vår egen tro og vår egen kultur vekker irritasjon. Kommunen føler seg kallet til å intervenere, for kommunen er den høye beskytter for den nye religionen og dens medlemmer. Kommunen vil selvsagt aldri innrømme at det er slik, slik Seljord kommune heller ikke vil. Men alle vet hva det handler om. Jøder bes gå kjøkkenveien i det nye Norge. Deres symbol skal i hvert fall ikke henge høyt over byen.

Vi tror det samme vil skje hvis noen henger et lysende kors høyt. Kanskje ikke i Jørpeland, men mange andre steder ville det kommet protester.

Symbolet på kristenretten, på vår humanitet, utløser irritasjon og aggresjon. De kristne må forstå at man ikke skilter med troen.

Både jødestjerne og Jesus i krybben er uromomenter.

Disse enkeltepisodene er viktige, for de forteller hva avkristning betyr i praksis.

 

Det er avisen Dagen som hadde historien.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!