Store deler av landet lyser og blinker nå i adventstiden, men for et ektepar utenfor Drammen endte det med naboklage: De hadde hengt opp et kors, og ikke en nisse. Etter en trist opplevelse får de nå støtte fra naboer – og massiv støtte i sosiale medier.

May Britt Weierud ble trist og opprørt da noen la et anonymt brev i postkassen deres natt til fredag:

Anonym kors-klage

«Berger kirke ligger like i nærheten, og der er det nok kors og de hører hjemme der. Ikke på en privatbolig i et tett boligområde. Vi synes faktisk at det ødelegger den fine gata vår og vi er ikke spesielt glade for å se på det», stod det blant annet i brevet.

Det var May Britts ektemann Oddvar som laget trekorset og hengte det opp for tre år siden. Siden har det hengt på husveggen året rundt, og i desember tenner de lyset, slik at det blir deres form for juledekorasjon.

Foto: Privat

May Britt Weierud la ut bilde av brevet på egen Facebook-side, sammen med et bilde av huset deres på Berger i Svelvik i Drammen. Der henger det meterhøye trekorset godt synlig nå i adventstiden, der ekteparet bor. Paret bor innerst i en blindvei, med bare 14 boliger. Og som julepyntingen kan det nok sies å være ganske beskjedent, i forhold til hvordan mange andre pynter boligene med lys før jul.

Gjorde vondt

– Vi blir så lei oss og det gjør vondt at korset vekker slik anstøt. Vi feirer Jesu fødsel i julen, og korset er symbolet på at vår Frelser kom til verden, sa May Britt Weierud til det nye, kristne nettstedet Verdinytt fredag. Deretter ble saken tatt opp av flere medier i helgen.

– Har vært kontakta av flere aviser i dag. Ikke ante jeg at dette med julebelysningen vår (Korset) skulle ta helt av! Vi ønsker fred med med alle og ikke provosere noen! Men korset må få lyse i julen! Skrev May Britt Weierud på Facebook etter at saken ble kjent gjennom pressen.

Støtte i sosiale medier

Da hadde flere medier skrevet om saken, og det kokte til tider på sosiale medier. Blant annet trykket over 1.200 Liker på saken da omtale ble delt i gruppen Ja til å bære korset når og hvor jeg vil. Og uttrykte stor sympati:

«Det viser at vi trenger å minne om at jula har noe med kristendommen å gjøre Reageres det på alle reinsdyrene som lyser opp mange vegger i disse dager? God Jul» Skrev Marion.

«Må si når folk reagerer på kristne symboler i jula, burde de kanskje ta grunnskolen om igjen,» skriver Håkon.

«Oddvar Weierud kunne du tenke deg å snekre kors på bestilling? Med ledlys. Sikkert mange som vil ha», skriver Anne-Marie.

Støtte fra naboer

Nå har ekteparet Weierud fått nytt brev fra naboer. Denne gangen ikke usignert, og ikke med klage, men tvert imot:

«Vi vil på denne måten si at vi ikke tror at «hele gata vår» er i mot korset på veggen. Vi har snakket med flere. Full støtte og sympati for dere. Korset hører jo med i juleevangeliet – og at korset lyser er jo bare fint. Vi heier på dere! Ha en velsignet julehøytid!

– Det siste brevet har overskriften er Korset som lyser! Etter artikler i blant annet i Drammens Tidende og Buskerud Blad har det snudd, og vi har fått massiv støtte også fra naboene, forteller May Britt Weierud til Document. Og videre:

– Det var en her i dag og ville personlig gi oss sin støtte og var rystet over det anonyme brevet som gir inntrykk av at alle var med på det og mente vi ødela gata! For meg er det viktig at vi ikke provoserer noen, for jeg ønsker jo bare å vinne dem for Jesus! Og nå er gjennom dette dørene åpne for å evangelisere! Bare Verdinytt sin artikkel er blitt delt 4000 ganger. Jeg vet ikke antall for Dagen og de andre, men Korset har fått oppmerksomhet, takket være de som sendte det anonyme brevet!

Feirer Jesus i julen

Det lysende korset til Oddvar og May Britt Weierud ble altså en snakkis landet rundt. Og sorg ble snudd til glede:

Ekteparet May Britt og Oddvar Weierud i Svelvik har pyntet huset sitt med et lysende kors i adventstiden, sammen med en davidsstjerne. Så fikk de et anonymt brev underskrevet «gode naboer» som klaget, og «ikke synes det er noe særlig fin å se på hver dag». Foto: Privat

– Hallelujah! sier jeg da. Jeg er en gammel hippie-rebell, så ble jeg frelst og nå er jeg rebell for Jesus, sier May Britt Weierud til Verdinytt. Og videre forteller hun at hun og mannen Oddvar «ble herlig frelst, på Evangeliesenteret, etter et knalltøft liv».

– Tenk at vi får være med på det her! Vi kristne har sittet på gjerdet så lenge, vi har latt så mye skje i landet vårt. Vi kom jo til Jesus for 17 år siden – og jeg ble så mektig frelst. Vi feirer Jesu fødsel i julen, og korset er symbolet på at vår Frelser kom til verden.

Og:

– Jesus har jo blitt borte i hele julefeiringa. Men det er bare Jesus som frelser. Også får vi bli flinkere til å respektere hverandre, selv om vi kanskje ikke liker det andre pynter hagene og husene sine med.

 

 

Lenker:

Får massiv kors-støtte: «Dette er en veldig hyggelig gate»:
https://verdinytt.no/samfunn/kristenliv/dette-er-en-veldig-hyggelig-gate/19.168

Ja til å bære korset når og hvor jeg vil: https://www.facebook.com/jatilabaerekorset

Anonymt brev i postkassa: Naboer klager over opplyst kors på husveggen:  https://verdinytt.no/samfunn/kristenliv/naboer-klager-over-opplyst-kors-pa-husveggen/19.164

 

 

 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.