Tavle

En pinsemenighet i Jørpeland som i noen år har holdt et førjulsarrangement på Jørpelandsholmen, hvor det også blir tent en stjerne som lyser til over nyttår, oppfordres av kommunen til ikke lenger å utforme den som en Davidsstjerne.

Kommunens initiativ kommer etter klager fra privatpersoner, og stjernen vil i år få en annen utforming, skriver Strandbuen, en lokalavis for Strand kommune i Rogaland, der Jørpeland er administrasjonssenter.

Flere har reagert på at den er utformet som ei davidsstjerne, og ikke ei vanlig julestjerne. Davidsstjerna er regnet som et nasjonalt symbol, både for jødene og for staten Israel. De som har reagert mener at stjerna derfor ikke passer på Jørpelandsholmen.

I et brev som nylig er sendt til kommunen fra en privatperson, pekes det på at «davidsstjerna er er et symbol hentet fra Israels flagg – som er og blir en sterkt politisk markør».

En talsmann for Menigheten Klippen, som står for førjulsarrangementet, sier til avisen at stjernen vil bli endret, men legger til at det var praktiske og ikke politiske hensyn som lå til grunn for utformingen.

I en leder i Dagen med tittelen «God jødefri jul» reagerer redaktør Vebjørn Selbekk med bitende sarkasme på saken:

Julestjerne-protestantene og de kommunale julebyråkratene vil tydeligvis ikke ha et jødisk eller israelsk preg på julen sin. Da må vi nesten minne dem om noen sentrale fakta angående hvorfor vi i det hele tatt feirer jul.

Den høytiden markeres på grunn av at en jødisk gutt ble født av en jødisk mor i en jødisk stall i en jødisk by i et jødisk land. Det var ingen blond, lyshåret europeer som ble lagt i krybben mens «okse der og asen stod». Det var en jødisk Frelser av Davids hus og ætt. Og av Guds store nåde har også vi hedninger her oppe i sivilisasjonens ytterste utpost mot nord fått del i det frelsende mirakelet som Jesu inkarnasjon, fødsel, død og oppstandelse representerer.

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!