Nytt

(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Som ventet godkjente EU-parlamentet den nye kommisjonen onsdag. Dermed kan Ursula von der Leyen ta fatt på sitt presidentskap ved månedsskiftet.

Plenumsavstemningen i Strasbourg var det siste formelle steget på den lange veien mot en ny «EU-regjering». Det nye kollegiet fikk 461 stemmer, mens 157 av EU-parlamentarikerne stemte imot. 89 av de fremmøtte avsto fra å stemme.

– Jeg lovet å lytte til dere, og det er akkurat det jeg har gjort. Det skal jeg også fortsette med. I hjertet av EUs demokrati ber jeg dere i dag om støtte til en ny start for EU, sa von der Leyen i sin tale til parlamentarikerne før avstemningen.

– La oss få komme i gang med arbeidet, la hun til.

Det har vært mye venting, og den gamle kommisjonen under Jean-Claude Juncker har blitt sittende som et forretningsministerium en måned på overtid.

Ekstra toppmøte

Allerede da von der Leyen fikk toppjobben i juli, hadde prosessen havnet på etterskudd. EU-landene måtte holde et ekstra toppmøte da de ikke klarte å få lederkabalen til å gå opp på det ordinære møtet halvannen uke tidligere.

Etter hvert meldte alle medlemslandene – med ett unntak – inn sine kandidater til kommisjonen. Storbritannia avsto ettersom landet var på vei ut og brexit skulle skje før den nye kommisjonen tok fatt på sin femårsperiode. Med utsatt brexit er Storbritannia stadig med i EU, men har fortsatt ingen kommissær, slik reglene krever.

Tre ble avvist

Det er likevel ikke britisk motstand som har ført til den siste forsinkelsen. Den oppsto under EU-parlamentets habilitetsvurdering og utspørring av hver enkelt kandidat. Tre av de potensielle kommissærene ble avvist, og dermed måtte Frankrike, Romania og Ungarn spa opp nye navn.

De siste enkeltkommissærene ble godkjent i forrige uke, og onsdag fikk altså kollegiet som helhet grønt lys.
Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!