Et stort flertall av EUs parlamentarikere varslet torsdag at de ikke vil godta budsjettforslaget som stats- og regjeringssjefene ble enige om på siste toppmøte.

Med 465 stemmer mot 150 vedtok EU-parlamentet en resolusjon torsdag hvor det ba om omfattende endringer i utkastet til nytt langtidsbudsjett i EU. Under siste toppmøte blant de 27 stats- og regjeringssjefene i EU ble det enighet om budsjettet fra 2021 til 2027. Statslederne omtalte avtalen om «historisk».

Men da parlamentarikerne i EU torsdag skulle ta stilling til budsjettforslaget ble det klart at de ikke vil godkjenne avtalen slik den foreligger. I en felles uttalelse går det fram at forslaget må forbedres før det kan stemmes over senere i år.

Parlamentarikerne i alle de sju partigruppene i parlamentet har uttrykt sin skepsis til forslaget.

– For øyeblikket er vi ikke klare til å svelge den bitre pillen du viser til, uttalte leder Martin Weber for den konservative partigruppen Det europeiske folkepart (EPP) tidligere torsdag. Han henviste til et uttrykk EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen tidligere har brukt.

Weber betegnet kuttene innenfor helsesektoren som «ufattelige», med tanke på koronapandemien.

Det blir også kuttet i innovasjon og forsvar, fastslo lederen for den største partigruppen i EU-parlamentet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.