Sakset/Fra hofta

Frykt. Slåssing. Redsel. Innvandrerungdom. Gjenger. Trusler. Utrygghet, også på skolen. Norske gutter er fanger i eget hjem. I Drammen.

Torsdag 28. mars brakte Drammens Tidende en sak (bak betalingsmur). Den bar tittelen De blir banket opp og ranet hvor enn de går: – Håpet er at livet kan begynne igjen snart. For i det siste har det stått på vent. Saken var en oppfølger til en sak om to gutter som TV 2 brakte mandag:

– Før jeg visste ordet av det var det seks eller sju stykker rundt meg. De tok telefonen min, og sa at hvis jeg ikke betalte de 500 kroner, ville de selge den.

17-åringen turte ikke si noe til hverken venner eller foreldre til å begynne med. Han betalte etter hvert de 500 kronene for å få telefonen tilbake. Da var derimot telefonen allerede solgt videre. (TV2)

I reportasjen fra Drammens Tidende fremgår det at familiene til de to guttene denne saken omhandler ikke føler seg trygge:

Mødrene mener det må skje mer i saken.

– Personen som er bortvist har ikke overholdt besøksforbudet vedkommende er ilagt. Personen har også tatt kontakt med meg direkte på tekstmeldinger, kalt meg «en skitten dame», og sagt at personen ikke vil respektere besøksforbud og bortvisning. Personen har fortsatt kort vei til Drammen. For alt vi vet kan personene som gjør dette dukke opp når som helst, når sønnen min er på skolen, hjemme eller i byen, sier den ene av mødrene til DT.

– Det er en stor påkjenning å oppleve dette. Et helvete på jord, sier hun.

Reportasjen viser et bilde, som klart viser hvem som er avsender. Ikke navnet på personen, selvsagt, men på vedkommendes flokktilhørighet. Slik lyder den avbildede meldingen, på lett gjenkjennelig kebab-norsk:

«Må fjerne deg her fra nå, du er en skitten dame walla, du vet ikke hva du driver med, tror du at du klarer å få mobilen tilbake på den måten her, walla jett her fra hakke sett…»

Ifølge Drammens Tidende begynte det hele – i denne saken – i høst:

Så skal det ha blitt verre. En av guttene skal ha blitt utsatt for flere grove handlinger. Som eksempel nevner han:

  • Slag og spark
  • Å bli omringet og truet med bank
  • Kvelertak
  • Tyveri av iPhone, verdt flere tusen kroner
  • Tyveri av snus og kontanter
  • Tyveri av en e-sigarett, verdt om lag 1.000 kroner

Personene som utfører handlingene er ikke alene. De opptrer i en større gjeng, mellom sju og ti stykker hver gang, sier guttene og mødrene deres.

– De (angriperne) skyr ingen midler. Det går på helsa løs. Jeg ser også at sønnen min endrer seg. Han var blid og imøtekommende før. Nå er han redd, sky og ikke den samme, sa den ene av mødrene til Drammens Tidende.

For den som har fulgt med på rettsreportasjene til kollega Øyvind Thuestad, skal det mye til å bli sjokkert, men det er likevel hard kost Drammens Tidende har løftet frem:

– Personen som er bortvist har vært i Drammen flere ganger etter at vedkommende ble sendt bort. Fortsatt er ikke guttene våre trygge. Jeg vet ikke om jeg kommer til å få en telefon en dag, om at sønnen min ligger på sykehuset, eller er død. Det er forferdelig, dette lever vi med hver dag, sier den ene moren.

Begge guttene har begynt på skolen igjen nå, etter lang tid. Bortvisningen har endret en del, men ikke alt, ifølge en av mødrene.

De håper politikerne i Drammen kommer på banen, i etterkant av denne artikkelen.

– Guttene skulle egentlig vært ute og datet jenter, gått på burgersjapper og følt seg frie, slik alle andre gjør. Det går ikke. Det er for usikkert. Jeg blir helt kvalm hvis jeg vet de er utenfor døra. Å reise bort er uaktuelt. Fortsatt føler vi at guttene er fanger i sine egne hjem på kveldene, sier en av mødrene.

– Håpet mitt er at livet mitt kan begynne igjen snart. For i det siste har livet mitt stått på vent, sier en av guttene.

Apropos politikere, så er i hvert fall én på banen. Mandag 25. mars hadde bystyrerepresentant for Frp, Lavrans Kierulf, et leserinnlegg i Drammens Tidende med tittelen Innvandringsproblemer hindrer god utvikling i Drammen.

7. desember hadde Drammens Tidende et oppslag om at kriminaliteten blant ungdom under 18 år øker. Politiet sliter med ungdomsgjenger. Politiet retter forebyggende innsats mot sju gjenger, og det blir opplyst at en av gjengene er en jentegjeng. En annen blir presisert å bestå av etnisk norske gutter. Selv om noen prøver å kamuflere det, skjønner jo de fleste at de resterende er innvandrergjenger.

Walla (kebab-norsk for ved Allah)! Sannelig tror vi Kierulf er inne på noe her. De fleste vanlige mennesker forstår at dette handler om mislykket integrering av innvandrere og flyktninger. De daglige dryppene om en totalt forfeilet integrering kommer hyppigere og hyppigere.

I fjor var det Holmlia og Oslo som laget overskrifter. Forresten, hvem sa at det problemet var løst? Så sent som 16. mars i år mistet Drammens-politiet kontrollen da 50-60 personer fra gjengmiljøet på Holmlia laget trøbbel i Drammen.

Torsdag brakte vi en litt annen vinkling om mislykket integrering i Trøndelag. Selv etter kommunereformen som du, Jan Tore Sanner, drev i gjennom, er det nok av kommuner med integreringsproblemer som vokser folk og politikere over hodet.

Hører du, Kunnskaps- og integreringsminister, Jan Tore Sanner (H), eller er du fortsatt kvalm etter å ha lest hva vanlige folk mener om å få satt livene sine på vent?

 

Støtt Document

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller bidra med et enkeltbeløp:
kr

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.

Les også

Les også