Dagens elite er flasket opp med popmytologi. Pink Floyds «The Wall» har gått dem i blodet. Den legger seg oppå en reell historisk hendelse, Murens fall i Berlin 9. november 1989. Det skulle gå slik; murer er dømt til å falle. Vi bygger heller broer, liker eliten å si. At Europas byer er forvandlet til vollgraver, later de som de ikke ser.

Den nye regjeringen flyter på en sterk og stri ordflom. Ordene danner en mur mot virkeligheten. Det er lett å føle seg trygg bak muren. Men den er bare ord.

Norske medier befinner seg innenfor den samme muren. Da kan man fantasere om hvordan verden ser ut på utsiden. Det vises for eksempel stadig til de lave asyltallene som begrunnelse for at Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger.

Men hvorfor er det så få som kommer? Det er ikke fordi migrasjonen har stanset. Det er fordi Merkel og EU har betalt beskyttelsespenger til Erdogan, som sitter med nøklene til Bosporos og Europa. De som kommer seg over stredet, møter gjerder i Ungarn. Erna, Siv, Trine og Kjell Ingolf kan takke Orbán, som de forakter, for at det ikke kommer flere til Norge.

Men dette vil de ikke snakke om. De foretrekker livet innenfor murene. Der kan de late som om Norge klarer noe andre ikke klarer: – Se på krisen i Europa! Se på Storbritannia! De klarer ikke bli enige. Dét klarte vi!

Dette er Anne Enger Lahnsteins «annerledesland» i ny tapning. Det er Gro Harlem Brundtlands «Det er typisk norsk å være god».

Men det er en stor løgn, og alle som kjenner norsk nyere historie og norsk mentalitet, vet det.

Hvorfor har nordmenn denne evnen til å innbille seg ting og tro så sterkt på innbilningen at virkeligheten forsvinner?

Vi må gå til Ibsen og eventyrene hvis vi vil ha svar. Vi har ikke forandret oss så mye som vi liker å tro.

Det interessante er at det er hos den utdannede eliten at innbilningene overlever. Vanlige folk har mer enn nok med å klare seg. De har ikke råd til å holde seg med innbilninger. For dem smaker de heller ikke så godt. Dét gjør de kun for dem på innsiden. Slik blir det enda en mur mellom eliten og dem de skulle representere. Så kan man saktens late som man ikke hører det som blir sagt på den andre siden.

Document liker ikke mentale murer, men vi tror fysiske er nødvendige.

I USA har Trump gjort et nummer av at de som mest høylytt fordømmer muren han vil bygge mot Mexico, selv lever omgitt av høye murer: En journalist fra Fox News oppsøkte hjemmene til Obama, Soros og Pelosi, og fant bare høye murer. Du kommer ikke i nærheten av der de bor. Den politiske selvmotsigelsen er skrikende. Men hverken de som bor innenfor eller mediene ser paradokset. Det gjør heller ikke den norske eliten, som foreløpig beskytter seg gjennom markedsmakt; prisene i områdene der de bor, er prohibitive. Men vær sikker, de fysiske murene kommer også her. Tenk på forsvinningen i Lørenskog.

Her kommer et annet av Gros ord godt med: «Alt henger sammen med alt».

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.