Sakset/Fra hofta

«Gateslaget» i Paris lørdag 5. januar. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / Scanpix

De gule vestene er igjen på offensiven og det er tydeligere enn før at de sikter høyere enn drivstoffutgifter. De vil velte Macron.

At nyhetsbyråer som Reuters erkjenner at dette er status, er alvorlig for Macron.

Han er blitt problemet.

What began as a grassroots rebellion against diesel taxes and the high cost of living has morphed into something more perilous for Macron – an assault on his presidency and French institutions.

Alt det som katapulterte Macron til en lynkarriere helt til topps: intelligens, smartness, dux-fremtoningen, er nå vendt mot ham og folk avskyr ham og kona.

En av grunnene kan være elendige kommunikasjonsevner. Macron lever fjernt fra folket og han har levert noen replikker i møte med vanlige mennesker som har vært PR-messige katastrofer. Som da han svarte på klagen over drivstoffutgifter med å si: Kjøp el-bil.

Macron holder seg skjult. Han er utilgjengelig. Samtidig har regjeringen valgt å sette hardt mot hardt. En av lederne for de gule vestene, Eric Drouet, ble arrestert på åpen gate, uten foranledning og anklaget for oppvigleri. Dette er bare egnet til å fyre opp under raseriet.

Protestene dabbet av etter terroren i Strasbourg og regjeringen trodde det verste hadde blåst over. De trodde den harde kjerne av aktivister kunne dukkes.

De tok grundig feil.

Regjeringstalsmann Benjamin Griveaux sa fredag at de gjenværende gule vestene var agitatorer som skulle slås ned. Et døgn senere måtte han flykte ut bakdøren på sitt kontor. Demonstrantene hadde fått tak i en truck og pløyde seg vei inn hoveddøren.

Twenty-four hours later, he was fleeing his office out of a back door as protesters invaded the courtyard and smashed up several cars. “It wasn’t me who was attacked,” he later said. “It was the Republic.”

Det spørs om disse appellene hjelper. Alle forstår at det er symbolene, personene på toppen som de gule vestene vil ha fjernet. De har fått Macron og hans folk fullstendig i vrangstrupen, og de er på offensiven.

Det sies at utenlandske investorer nøler med å investere i Frankrike. Dette er signaler Macron må ta på største alvor.

Macron er avhengig av tillit. Ikke bare nedenfra, men også utad og her røyner det nå på. Han har ikke villet legge om kursen og vil si opp flere offentlig ansatte og innføre strengere regler for arbeidsledighetstrygd.

The French authorities’ struggle to maintain order during the weekend protests raises questions not just over policing tactics but also over how Macron responds, as he prepares to bring in stricter rules for unemployment benefits and cut thousands of public sector jobs.

 

France’s Macron reeling as tough stance against ‘yellow vests’ backfires